FACEBOOK

К19 донесе повече бедност от световната криза преди 10г.: Световната банка

Коронавирусът предизвика по-тежка ситуация с бедността, отколкото финансовата и икономическата криза преди 10 г., пише в доклад Световната банка, цитирана от Уолстрийт Джърнъл. Имаме най-рязкото покачване на броя мизерстващи за последните 30 г.

„Новите бедни са по-градски, по-добре образовани и по-малко свързани със селското стопанство, отколкото преди катастрофата с К19. През 2021 г. процесът на обедняване в света заради причинените икономически удари ще продължи, прогнозира Световната банка.

До момента не по-малко от 88-114 000 000 души са паднали под границата на бедността заради тези стопански процеси, свързани със заболяването. В тази група вече са 729 млн. души или поне 10% от населението на планетата. И те ще се увеличават догодина.

„Това са най-лошите резултати, които наблюдаваме от цяло поколение”, категорична е Каролина Санчес – парамо, глобален директор на програмата на СБ за бедността и социалното равенство. Тя анализира, че при световната финансова криза преди десетилетие, когато имахме рецесия, спадът на стандарта не беше толкова голям, поради развитието на Китай и Индия, където много хора – 1,5 млрд. души се измъкнаха от бедността.

Тогава най-засегнати бяха необразовани хора от селски райони, главно селски стопани. Сега се добавят цели нови социални групи. Проваля се цялата програма за устойчиво развитие на ООН, която целеше да минимизира крайната бедност до 2030 г. или направо да я заличи.

За последните 30 г. най-голям проблем с нарастване на мизерията имаше при азиатската криза от 1998-99 г., но той беше регионален, докато сега е световен феномен. И се компенсира още на следващата година почти изцяло. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени