FACEBOOK

Кой ще вземе Кр.село: Живеещият в общината зам., син адвокат на НИКМИ или червен общински съветник: СОС решава в четвъртък

Точка първа от дневния ред на сесията на софийския градски парламент СОС е изборът на нов кмет на Район Красно село – един от възловите в София и с население от 100 000 души. Кандидатите за овакантения след отстраняването й от съда Росина Станиславова (ДБ) са трима.

Първият е нейният дуетен партньор, заместник и оставен от нея да управлява района от 1 март насам Николай Веселинов, постъпил на работа на 30 декември 2019 г. без висше образование и без ден трудов стаж, който според много източници неправомерно живее в сградата на общинската администрация и е особено близък с досегашната кметица, особено след раздялата със съпруга й. Негов проблем може да се окаже, ако зад кандидатурата му не стои общински съветник, тъй като номинациите могат да бъдат издигани само от избраните представители в градския парламент сред техните колеги или сред заместник-кметовете.

Вторият е издигнатият от съветници от ДБ техен колега Борис Милчев. При него има неприятен момент, свързан с освобождаването му от поста на зам.-министър на регионалното развитие от самия Иван Костов именно заради презастрояването по хаотичен начин на София, както и с връзките му с един от основните застроители НИКМИ, на които е бил и юридически съветник.

Третият е издигнатият от цялата 15-членна група на БСП в софийския градски парламент Николай Николов, който е от района, шеф е на партийната структура там, за 83 гласа не успя да се класира на изборите за тамошен кмет, които минаха под знака на сериозно незаконно опорочаване: действащият съпруг на Росина Станиславова, която ги спечели, беше в 78-а секционна комисия, което е неправомерно, но никога не е притеснявало издигналите я партии от ДБ.

Въпросът е кого ще подкрепи ГЕРБ, като най-голяма група в градския парламент СОС с 26 от 61 места, образуваща управляващото мнозинство с петимата патриоти от ВМРО и Атака.

Възможно е представителите на болшинството да не подкрепят никой от тримата кандидати, а да се въздържат.
Тогава битката ще бъде между ДБ с 11 съветници плюс Борис Бонев, смятан за единствена възможност за издигането на Николай Веселинов за кмет, порди близостта си, запечатана и на снимки, с Росина Станиславова, и БСП с 15 съветници.

Ако и при това няма успех с избора на кмет на Красно село, законът предвижда възможност в краен случай районът да бъде управляван до избоите наесен – след минимум 6 и максимум 8 месеца, от секретаря на администрацията – опитна чиновничка, която за 29 години работа там е сменила много кметове от различни партии.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени