FACEBOOK

Който се пази от вируса - печели, защото К19 отслабва: Проф. Витанов

"Моето изчисление показва, че този вирус бавно отслабва, тоест смъртността намалява. Тоест, колкото по-късно се зарази човек, толкова по-леко ще го изкара. Така че отлагайте да се заразите".

Това посъветва проф. Николай Витанов пред БНР.

По думите му в момента 100 души заразяват други 130.

"Още не сме минали средата на октомври и вече сме почти на 25 хиляди инфектирани с коронавирус, което беше моят оптимистичен сценарий", заяви той.

През септември математикът предупреди, че до края на месец октомври в страната ще бъдат инфектирани с коронавирус 30 000 души.

"Що се отнася за починалите, броят наистина е голям, но моята прогноза и по тази тема беше октомври да настигнем и подминем броя от 1000 човека", отбеляза той.

Проф. Витанов припомни, че октомври е преходен месец между сравнително ниските нива на заразени с Covid-19 през лятото и предстоящия зимен период. Очаква се през ноември нивата на заболеваемост да се покачат.

"Това, което ни очаква - ноември ще се комбинира вирусът с другите грипове. 1,375 е базовото репродуктивно число за днес - значи над 1,3, и така стои вече няколко дни, което никак не е добре. И най-добрата здравна система не може да издържи повече от три-четири седмици на това число, което означава, че епидемията се разраства с бързи темпове и това трябва да бъде спряно. Начинът да бъде спряно е хората да изпълняват тези елементарни мерки", подчерта професорът.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени