FACEBOOK

Коалицията на Путин е факт, искаме оставки: ДПС

Сараите дават Митниците на ДАНС и прокуратурата след заобикаляне на санкциите с Лукойл

ГЕРБ и ДПС напуснаха извънредно заседание на Съвета по сигурност към МС, което свика премиерът на ротация Николай Денков. Срещата бе посветена на последиците и рисковете при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна на предоставената от Съвета на ЕС дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия Лукойл Нефтохим.

На нея трябваше да се обсъди и дали дерогацията може да се прекрати веднага, каквото предложение внесоха от ГЕРБ. Иначе срокът е до октомври 2024 г., но Денков допусна, че той може да се скъси до март 2024 г. По това време премиер вече трябва да е Мария Габриел от ГЕРБ.

Заседанието започна в 8 ч., а в 10 без 15 от ГЕРБ напуснаха залата след скандал. След половин час те бяха последвани от ДПС.

“Тръгнахме си, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че Лукойл е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ППДБ, Възраждане и БСП в енергокомисията не бе прието предложението за отменаме на дерогацията за 3 дни, рафинерията се е отказала”, обяви шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Съпартиецът и Делян Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че Лукойл е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50% от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

„Всеки ден, в който се финансира режимът на Путин, е пагубен", заяви още преди заседанието шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той бе категоричен, че срокът ще се преговаря, но трябва да стане веднага.

Пеевски припомни, че внесеното предложение предвижда дерогацията да отпадне в срок от 3 дни. „Надяваме се, че ще има разум в премиера Денков и в ПП, за да не бъде видяно, че финансират Путин", допълни той.

“Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас. Не чухме доводи защо краят на дерогацията трябва да чака до март. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България неоснователно”, заяви Пеевски вече, след като напусна залата.

“Видя се, че ще има гласуване в НС. От ПП ще отстояват позицията си за март, което значи, че новата коалиция ще се роди от Възраждане, БСП и ПП. Това е ясното. Коалицията на Путин е факт. Ще видим как ще бъдат гласовете и дали реално от Москва се командва българското НС и МС. Просто съм много огорчен от това”, посочи той.

“Разбрахме също, че Митниците не са си свършили работата, санкциите са били нарушавани, за което ще подадем сигнал до прокуратурата и ДАНС”, обяви Пеевски.

“Никаква работа не е свършила агенция Митници, не е контролирала къде са отивали доставките - 60%, които са напуснали страната, не са отишли в Украйна, в което сме убедени и се надяваме разследващите да го установят”, посочи той. “Чудовищна далавера! По-чудовищна от разследването, което излезе в Politico за нас (доклад, според който Лукойл Нефтохим е изнасяла горива въпреки санкциите, от което Русия спечелила 1 млрд. евро)”, подчерта той.

Малко по-късно Хамид Хамид от ДПС поиска оставката на двама министри от кабинета - на икономическия Богдан Богданов и на енергийния Румен Радев. Причината - според него те подкрепяли "кремълския режим" и ги нарече “адвокати на Лукойл”.

"Г-н Петков, ваша е отговорността да поискате оставката на тези двамата министри", обърна се Хамид към съпредседателя на ППДБ. Според него именно те искат да забавят спирането на дерогацията, за да могат "шепа хора" да реализират въпросните 60% от преработения руски петрол, който се изнася контрабандно от държави от ЕС.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени