FACEBOOK

Кацаров дава Борисов на прокурор, ГЕРБ: Министърът е виновен

„Изявлението на бившия премиер за ваксините е от категорията фалшиви новини”, пише в сигнал до държавното обвинение от страна на здравния министър Стойчо Кацаров. Той сезира Софийска градска прокуратура относно изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че у нас се прилагат препарати срещу Covid-19 са с изтекъл срок на годност. Според МЗ това е „обществено опасно деяние” предвид факта, че изказването му може да повлияе на решението на много хора. От ГЕРБ пък нарочиха самия министър за „единствен виновник за липсата на навременна информация”.

В сигнала си Кацаров припомня, че преди дни бившият премиер е заявил, че "имунизират населението с ваксини Pfizer с изтекъл срок на годност - до 30 септември".  Той иска от прокуратурата да извърши проверка и да предприеме мерки.

„В България се прилагат ваксини и лекарства само в срок на годност. Няма лекар или фармацевт в света, който би дал на своя пациент лекарство с изтекъл срок. Пандемията с К19 е не само здравен проблем. Това е национална криза, засягаща на практика всички сфери на обществения ни живот. Разпространението на фалшивата новина, което вероятно е било направено като част от предизборната кампания на г-н Борисов е обществено опасно деяние, предвид факта, че лицето е бивш министър-председател на България, а в момента е председател на политическа партия  ГЕРБ и поради това, изказването му може да повлияе на решенията на много хора”, сочи сигналът.

 „Фалшивата новина, че се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност може да предизвика тревога у населението и да накара много хора да се откажат от ваксинация, което ще засегне по неблагоприятен начин здравето и да коства живота на неопределен брой наши сънародници. Считам, че деянието е с висока степен на обществена опасност и предвид това, че е направено в разгара на епидемична вълна на разпространение на Ковид 19, представлява заплаха и за националната сигурност на страната”, заявява още Кацаров.

„Единственият виновник за липсата на навременна информация, че срокът на годност на изтеклите ваксини е удължен, е Кацаров”, сочи позицията на ГЕРБ относно сигнала на МЗ.

„Същият е виновен и за провалената ваксинационна кампания до момента, заради която ваксините отлежават във фризерите, а България остава на последно място по ваксинация в ЕС. Всеки ден престой на Кацаров на поста здравен министър вдига степента на обществена опасност заради липсата на адекватни решения по овладяването на епидемичната вълна “, посочиха от партията.

„Припомняме, че именно Бойко Борисов и ГЕРБ сме политическата сила, която най-много е агитирала за необходимостта от ваксинация“, се казва още в позицията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени