FACEBOOK

КС: Незаконно е подслушването на президента

Конституционният съд потвърди написаното първо от 19 минути, по което дълго мълчаха всички медии, че както подслушването, така и огласяването на СРС на президента е незаконно. Юристи уточняват, че СРС, което излезе в публичното пространство не е на президента, а на негов служител. Това стана с тълкувание, прието единодушно, в това число от избраните от ГЕРБ юристи във висшия орган, по искането на главния прокурор да тълкува чл. 103 от основния закон, свързано с имунитета на държавния глава.

КС е категоричен, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат обект на проверки и разследвания, да им бъдат повдигани обвинения, да бъдат подслушвани, следени и да се прилагат специални разузнавателни средства спрямо тях. Прокуратурата обаче сама пусна записи, които е обявила, че е правила и в които ясно се чува гласът на президента.

Те бяха пуснати в навечерието на питането до Конституционния съд, като писмено нарече записите "СРС-та". Съдиите пишат, че при откриване на данни за престъпна дейност, може да се започне наказателно производство.

Етикети
Гешев, Конституционен, подслушване, президент, решение, СРС , съд

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени