FACEBOOK

Информационно обслужване и Сиела могат да опорочат вота: Експерти

 „Липсва прозрачност и проследимост на изборния процес, който е монополизиран от доставчика на машините за гласуване Сиела и държавната фирма Информационно обслужване”, заяви IT-експертът Атанас Шарков, предава Bird. Според оценката му това поражда рискове от манипулации и компрометиране на целия резултат от вота. По-рано той вече съветваше правителството за информационната сигурност на машинното гласуване, но преди дни премиерът Стефан Янев го освободи. След това Шарков беше атакуван публично.

Експертът коментира, че тези нападки лично срещу него вероятно са в резултата на откритията, които той и служебното правителство са направили в ЦИК. По думите му реакцията е нормална, тъй като от статуквото са уплашени от фактите, които излизат наяве.  Преди нито IT общността, нито отделни експерти са имали достъп до кода на машините, което е разрез със стандартите за публичност и прозрачност.

За специалистите най-сериозните опасения са за липса на прозрачност в процеса на броене, който е делегиран на Информационно обслужване. В частта машини Шарков изрази мнение, че е спокоен, но на практика липсвала единна система за защита на целия процес и се разчитало на криптографията на системата.

Той посочи, че сега има над 11 000 машини, които ще произведат съответно над 11 000 файла с изборни резултати във формат CSV, подписани с електронен подпис. Те ще съдържат стриктна информация за гласовете на избирателя. Вкарването на информацията от тези файлове (протоколи) е автоматизирано, но никой от експертите, нито в ЦИК, нито извън нея, знае точно как ще стане това. Няма гаранция, че са изключени манипулации от страна на Михаил Константинов в Информационно обслужване, твърди спецът.

Файлът се произвежда от криптирана система, но след това се записва на флашка. Съществува сериозен риск някой, който има достъп да разбърка информацията или да я манипулира, дори и без да сменя броя на гласувалите в някоя конкретна секция.

Тъй като електронните подписи, с които се защитават файловете, се издават от Информационно обслужване. Тези, които трябва да обработват и да пазят информацията са същите, които дават ключа за нейното криптиране. При желание, техни служители биха могли да манипулират информацията, без да оставят следа.

Самата система е open source code. Нейната сигурност се гарантира с ключове. Никой случаен не може да инсталира софтуер без ключ, освен ако последния не е подписан. Първото ниво на сигурност криптира цялата информация в машината.

Другите ключове са в smart картите, издавани от Информационно обслужване. Едната е за избирателите, втората за шефоветена СИК. Тези ключове гарантират например, че не може с една карта да се гласува последователно. Според експертите от IT сектора, тези ключове у нас са едва ли не безстопанствени, защото те се стопанисват в момента от Smartmatic и Сиела.

За да са прозрачни, честни и сигурни изборите, „ключовете“ трябва да се държат от ЦИК. Към днешна дата българското общество разчита, че Smartmatic ще защити изборния процес у нас, поради потребността да не компрометира бизнеса си.

"Факт е, че Сиела също има достъп до „ключовете“, което поражда опасение, че и от ГЕРБ ще имат достъп до тях, твърди експертът.
По инструкция флашките с информацията и картите ще пътуват заедно, в пликове след приключването на изборния ден. Така съществува хипотезата, че ако бъдат намерени 5-10 председатели на СИК из цялата страна, докато данните пътуват към някой РИК, с нарочна програма те ще могат да разбъркат данните в протоколите, за да компрометират изборния процес. Така те ще дадат повод да бъде искано касирането на изборите.
Експертите, до които bird.bg се допита прогнозираха, че това ще бъде една от най-вероятните атаки на предстоящите избори.

„Самият процес в Информационно обслужване е доста недокументиран и непроверен. Липсва административен капацитет“, алармират още експерите. Специалистите на правителството дори  не са били допуснати да проверят дейността и нивата на сигурност във фирмата. Шарков е убеден, че проблемът е преди всичко на законодателно ниво, а „ЦИК са един заложник в този процес“.

Междувременно  от комисията обявиха, че изборите на 11 юли ще се проведат със софтуера, инсталиран на машините за предходните избори при Борисов 3.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени