FACEBOOK

ИТН поведе в Благоевград, без ГЕРБ на балотажа

Първият вот само с машини остави фаворита на социолозите извън борда

С електорален обрат завършиха извънредните кметски избори, които се смятат за генерална репетиция на парламентарния вот. В Благоевград кандидатът на Има такъв народ (ИТН) и Изправи се! Мутри вън! (ИМВ) адв. Илко Стоянов изпревари досегашния кмет, подкрепен от БСП Румен Томов и остави зад борда и сочени от "социолозите" за фаворит Антон Тодоров от ГЕРБ.

При рекордно малко гласували в ромските секции, поради засиленото полицейско присъствие там, за да се предотврати търговия с гласове, депутатът от партията на Слави Трифонов в 45-ия парламент през април-май Стоянов, поведе пред партиите на статуквото. Вотът за първи път мина с изцяло машинно гласуване, а изборният ден протече нормално и без сериозни сигнали за нарушения.

Активността е 28%, което е нормално за частични избори - при предишни такива вотове в областни центрове в София през 2009 г. имахме 23%, във Варна през 2013 г. - 26%.

Пак според предварителните данни кандидатът на Слави и Мая събра около 35% пред бившия кмет Томов, който има 28%. Двамата отиват на балотаж. Изненадващо, шефът на Общинския съвет  в града Тодоров, който беше твърд фаворит на социолозите, на когото 24 часа даде трибуна, е едва трети с 19% и като кандидат на ГЕРБ изобщо отпада от финала.

Гласовете за партията на Бойко Борисов са 3 пъти по-малко, отколкото на парламентарните избори на 4 април, при излезли на частичния местен вот двойно по-малко гласуващи от явилите се преди 2 и половина месеца. Вторият тур в Благоевград е идната неделя
, а както 19 минути вече писа, това е генерална репетиция за парламентарните избори седмица по-късно - на 11 юли. Машините се представиха отлично, като само една прегря при типичната за Пиринска Македония жега. Интересно е дали БСП ще получи подкрепа от ГЕРБ за втория тур, докато ДБ със сигурност ще подкрепи кандидата на промяната.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени