FACEBOOK

Инициативен комитет готви протест заради строежа на столични детски градини

Пореден протест подготвят в столицата от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Това съобщиха те в позиция до медиите.

Причината е поредното разочарование от Столична община, свързано със строежа на детски градини.

Въпреки че рискуваме да ни обвинят в политически пристрастия тъй като сме близо до избори, сме твърдо решени, ако в началото на седмицата няма реакция от Столична община да обявим протест на 18.04.2019 г., тъй като тогава ще има заседание на Столичен общински съвет и ние сме решили да не позволяваме да се гласува програмата на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СУСОПФ) без в нея да има включени предложените от нас строежи на детски градини в едни от районите с огромен недостиг, се казва в позицията.

Припомня се, че във вторник - 03.04.2019 г. в Столичен общински съвет на комисията по Финанси и бюджет бе представен доклад относно Приемане на Годишна програма на Специализирания общински приватизационен фонд за тази година - вносител на доклада е председателя на СУСОПФ Орлин Алексиев.

В него обаче не са включени нито една от предложените от комитета детски градини, въпреки че са с готови проекти и дори имат разрешения за строеж. За тези детски градини повдигаме въпроса неведнъж и твърдо заявяваме, че за нас не е нормално строежи на градини в райони с огромен недостиг да стоят в изчакване.

След протеста, който проведохме през есента на 2018-та получихме редица обещания относно това, че всички възможности за ново строителство ще бъдат разглеждани и обсъждани с гражданите и заинтересованите организации. Но до съставянето на Бюджет 2019 от Столичната администрация не намериха време да обсъдят капиталовата програма с нас, въпреки че бяха обещали.

От дълго време полагаме усилия, за да открием председателя на СУСОПФ Орлин Алексиев, но повече от месец не сме го виждали на заседанията на комисиите в Столичен общински съвет.

Сега изведнъж имат готовност да гласуват програмата за 2019-та, а родители година след година ще треперят дали ще бъдат приети децата им. Няма да допуснем готови проекти да отлежават, някои от които с години - времето да си минава и всяка година всичко да се повтаря, се казва още в писмото.

Източник: news.bg
Снимка: iStok


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени