FACEBOOK

ИТН вече е пета, Радев печели: Алфа Рисърч

От първа политическа сила на последните избори Има такъв народ (ИТН) става едва пета с 10.4% подкрепа, сочи последното проучване на Алфа Рисърч. Според агенцията в НС ще има 6 партии, като на челно място ще е коалицията ГЕРБ-СДС с 23.1%.

Оспорвана се очаква да е битката за второто и третото място, като тя се очаква да бъде между БСП с 16.8% и Продължаваме Промяната с 15.9%.

На старта на кампанията Демократична България има 10.9% подкрепа, което е малка преднина пред партията на Трифонов. И двете формации страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри, посочват от Алфа.

С 9.3% ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-то НС. Формацията около Мая Манолова и Николай Хаджигенов Изправи се.БГ! Ние идваме! може да получи 3.2% и така остава под прага от 4% за влизане в парламента.

47.6% от пълнолетните граждани смятат да гласуват на извънредните парламентарни избори , което е по-висока избирателна активност от предходния вот.

52.7% заявиха, че ще отидат до утните за избор на държавен глава. Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%.

Трети е Лозан Панов, който събира подкрепа от едва 8.2%. Въпреки че оказва сплотяващ ефект върху ДБ, поради симпатиите на 25% нейните привърженици към Радев, за момента той получава по-нисък от парламентарния й резултат.

Останалите известни претенденти получават между 1 и 3% подкрепа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени