FACEBOOK

ИИ ще засегне до 60% от работните места в развитите икономики: МВФ

Изкуственият интелект ще засегне близо 40% от всички работни места. Дялът скача на 60% в развитите държави, а в страните с ниски доходи са в риск 26% от работните места, сочи нов анализ на Международният валутен фонд, цитиран от Би Би Си.

Председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че в повечето сценарии изкуственият интелект (ИИ) вероятно ще влоши общото неравенство.

Тя апелира политиците да обърнат внимание на тревожната тенденция, за да предотвратят по-нататъшното разпалване на социалното напрежение с напредването на технологиите.

Според доклада ИИ вероятно ще засегне по-голям дял от работните места - около 60% в развитите икономики. В половината от тези случаи работещите могат да се възползват от интегрирането на ИИ, което ще повиши производителността им.

В други случаи ИИ ще има способността да изпълнява ключови задачи, които в момента се изпълняват от хора. Това би могло да намали търсенето на работна ръка, да се отрази на заплатите и дори да доведе до ликвидиране на работни места.

МВФ прогнозира, че технологията ще засегне едва 26% от работните места в страните с ниски доходи.

"Много от тези страни не разполагат с инфраструктура или квалифицирана работна ръка, за да се възползват от предимствата на изкуствения интелект, което увеличава риска, че с течение на времето технологията може да задълбочи неравенството между държавите", обясни Кристалина Георгиева.

На световно ниво по-младите работници и хората с по-високи доходи вероятно ще усетят непропорционално увеличение на заплатите си след въвеждането на ИИ. Според оценките на МВФ хората с по-ниски доходи и по-възрастните могат да изостанат.

Кристалина Георгиева обясни, че е от решаващо значение държавите да създадат всеобхватни мрежи за социална сигурност и да предложат програми за преквалификация на уязвимите работници.

"По този начин можем да направим прехода към ИИ по-приобщаващ, като защитим средствата за препитание и ограничим неравенството", каза тя.

Предстои Европейският парламент да гласува предложенията за закон за ИИ в началото на тази година, но законодателството няма да влезе в сила в отделните държави членки поне до 2025 г. САЩ, Обединеното кралство и Китай обаче все още не са публикували свои собствени насоки за ИИ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени