FACEBOOK

Здравната ни система се нуждае от лечение: Радев

“Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс”, заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията, на която връчи Почетния знак на държавния глава на осем медици за професионализма и всеотдайността им в грижата за здравето на пациентите и по повод Световния ден на здравето.

„Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси“, каза президентът. По думите му многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че здравеопазването е смъртоносно болно по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания. „През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които са основната причина за високата смъртност в България”, посочи Радев.

„Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори. Самите вие останахте без дъх от умора. Благодаря, че останахте и продължавате да сте на първа линия“, коментира той. „Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещият принцип, на които се подчинява здравната ни система”, каза още държавният глава в обръщението си към медиците.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени