FACEBOOK

Защо ще загубим ½ млрд. лв., за да дадем на Щрабаг Летище София?

Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение жалбите на четиримата класирани на задни позиции претенденти да вземат на концесия летище София срещу избора на консорциума Софт Кънект за частен оператор на аерогарата. Според антимопонолния орган техните претенции са неоснователни, решението обаче може да се обжалва в 14-дневен срок през тричленен състав на Върховния административен съд, пише Медиапул. Според известния икономист и анализатор Илиян Василев – специалист по Русия, санкционния милиардер Олег Дерипаска бил сянката зад ударилите джакпота и спечелили кандидати, чрез Щрабаг. Още при предишната провалена процедура преди 2 години се заговори, че

по 300 милиона причини

именно витаещият имиджово около Мюнхенското летище кандидат бил фаворит на нашата власт.
Въпреки първоначално обявяваните от медиите са водещи кандидати на турско – френския или на англо – китайския консорциум в конкурса, Транспортното министерство изненадващо класира на първо място френско-германския консорциум Соф Кънект. Макар официално обявеното като изискване максимално заплащане за правото да се управлява най-растящото по трафик летище в Европа през последните 3 години – нашето, да беше пренебрегнато по неизвестни причини.
Предложеното от победителя годишно концесионно възнаграждение от 24,54 млн. евро да беше едва №3 като сума, а по начало бе обявено – и това е нормално – че търсим най-висока цена. Особено в проекция 30 години, за колкото е концесията, загубата на пари за държавата се очертава грамадна: ЧЕТВЪРТ МИЛИАРД ЕВРО (247,8 млн.) ИЛИ ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА. Трудно обяснимо по пътя на логиката и нормалността. Особено при

отказ на държавата да проведе преговори за подобряване на финансовите параметри с явно фаворизирания от нея купувач

Техническата оферта обаче получи максималните точки и това натежа в предпочитанията на ведомството. И правителството и повярва, въпреки че е наясно с печалния опит от качеството на работата на Щрабаг на Летище София – ще ви припомним повече по случай в утрешния брой.
На второ място бе класиран френско-турският консорциум между Ерпор Дьо Пари и ТАВ Хавалиманларъ Холдинг, който предложи най-високото концесионно възнаграждение от 32, 8 млн. евро годишно. Трети остана Фрапорт България, който държи на концесия летищата в Бургас и Варна.
Четвърти в конкурса е британско-китайският консорциум Витоша между летищния оператор Манчестър Еърпорт Груп и британското подразделение на китайската Бейдзин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп (BCEG). Тяхната техническа оферта взе максимума от сто точки, но предложеното концесионно възнаграждение от едва 19, 94 млн. евро бе най-малкото.
Последното място остана за консорциум ССБ София Еърпорт Джей Ви с участник оператора на летището в датската столица Копенхаген Еърпортс и водещ партньор швейцарското дружество ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ.
И четиримата загубили надпреварата подадоха жалби пред КЗК, които обаче са оставени без уважение, тъй като според антимонополния орган претенциите им, че комисията в транспортното министерство не си е свършила добре работата по оценяването на предложенията, са неоснователни. Звучи също толкова забавно, колкото отстраняването на милиардера Петр Келнер от сделката за Нова, понеже бил твърде богат.
Любопитен момент от произнасянето на КЗК е, че становищата, доводите и аргументите на жалбоподателите, предпочетения концесионер и транспортното ведомство са били изслушани на заседание на комисията на 14 ноември, а ден по-късно вече е готово решението за оставяне без уважение на исковете, което е 284 страници. Не е ясно как са съумели да прочетат, да анализират, да пресметнат, да обсъдят внимателно целия този материал. Или просто са взели някому парите и не се е наложило да си дават труда за изброеното?!....От Фрапорт например претендират, че Соф Кънект направо е

трябвало да бъде отстранена от процедурата, защото не отговаря на предварителните изисквания

за 5-годишен опит като летищен оператор. Това е абсолютен научен и юридически факт. В Соф Кънект 98,98 на сто държи инвестиционният фонд Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС, по 0.01% имат Меридиам Инвестмънтс САС и Меридиам Инфрастръкчър Юръп III, а австрийската Щрабаг има 1 процент, според обявените от КЗК данни. От Фрапорт посочват, че Мюнхен Еърпорт Интернешънъл е вписано в търговския регистър на Германия на 5 ноември 2013 г., тоест няма искания петгодишен опит към датата на подаване на офертата и не би трябвало да се допускат референциите от Флугхафен Мюнхен. Именно второ е името на Летище Мюнхен, което се афишира като референция за спечелилия софийското кандидат. Само припомняме примера от наша практика с 2 дружества с капитал като за банка, които се казват Инвестбанк у нас. Уж е същото, ама не точно. Само едното е истинската банка.
В жалбата си консорциумът Витоша недоумява

как е възможно най-ниската финансова оферта да бъде оценена най-високо


Ерпор Дьо Пари и ТАВ пък не са доволни, че предложената от тях инвестиция в размер на 903 млн. евро за целия период на 30-годишната концесия е получила наполовина по-малко точки от тази на Соф Кънект. Според тях

Транспортното министерство не е извършило същински оценки

на предложенията. Обръщат внимание на КЗК и на факта, че Щрабаг е част от икономическа група, която е била санкционирана за картел.
Според ССБ София Еърпорт Джей Випредложението на Соф Кънект не отговаря на изисквания от документацията за концесията по ключовите показатели за изпълнението, минималните технически изисквания и концесионния договор.
Компаниите, чиито жалби са отхвърлени, ще се възползват от възможността да обжалват пред Върховния административен съд решението на КЗК.
Предстои да се види дали Министерството на транспорта ще предприеме действия по сключване на договор със Соф Кънект, откъдето точно преди седмица изпратиха до медиите допълнителна информация за своите планове за развитие на столичното летище.


Защо ли месеца след решението нямаме подписан договор с победителя?

Той се въздържа и от афиширане. Например, поканен за участие в конференцията за конгресния туризъм в София, организирана от Гранд хотели по време на Българските туридстически награди в края на януари, не отказа, но не се и появи представител на фаворитите.
Следва продължение


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени