FACEBOOK

Защо фалирала държавна мина е бенефициент №1 на „60 на 40” с 11 млн.лв. месечно?

Фалиралата де факто държавна мина Мариица Изток, която по много причини няма никакво право да получава помощи по мярката „60 на 40”, се оказва най-голям получател на средства по програмата с 11 милиона лева месечно, сочат данните от соцминистерството.

Тя НЕ е засегната от коронавируса, НЕ отговаря и на останалите критерии за чистота на досието. НЕзаконно е и по правилата на ЕС, защото представлява недобре скрита субсидия.

Просто парите на данъкоплатците незаконно и безогледно се източват, за да се налеят в една финансова черна дупка, която освен тъмно минало има и още по-тъмно бъдеще предвид Зелената сделка, която е основната рамка за развитие на Евросъюза в следващите 7 години.

Възможността за удължаване на възможностите за въгледобив и производство на еленергия от него бяха пропуснати от кабинетите Борисов 1,2 и 3, които текоха от 2011 до края на 2018 г. Страни като Полша успяха да уредят своите мини и централи по време на пазаренето. Ние „забравихме”. Вината е на ресорните министри: Делян Добрев от 2011 до 2013 г. и Теменужка Петкова от 2014 г. до днес.

Това, естествено, е политическо решение, за да не излязат миньорите на стачка.
Но е и типично за програмата, където държавни, общински и чужди фирми са основните получатели на субсидии по програмата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени