FACEBOOK

Защо точно ул. Продан Таракчиев е до новата естакада към Терминал 2

Колкото и невероятно да звучи при всички забавни неща, които вече знаем за кръщаването на улици в София, понякога в това дело благородно има и логика. Така например най-близката пътна артерия до новата естакада, все още безименна, която води от бул. Брюксел към Терминал 2 на аерогарата е наречена Продан Таракчиев. Съмняваме се, че са много онези, които знаят кой е той. Това е един от първите български летци и създатели на българската военна авиация. Заедно с летеца Радул Милков на 16 октомври 1912 над Одрин извършват първия боен разузнавателен полет в Европа.

Роден е на 12 ноември 1885 година в Сливен, кв. Клуцохор. Завършва Военното училище в София през 1908. Бил е помощник-началник на Аеропланното училище и началник на балонни групи.[2] Участва в Балканските войни (1912 – 1913) като летец-наблюдател и също така обезпечава балона на 1-во Балонно отделение при Одрин.[3] Получава достъп да се обучава в Петербургската въздухоплавателна школа.Бомбардира гара Караагач.

Приема се, че това е първият боен полет на българската авиация, но се поставя под въпрос и твърдението, което те поддържат в своите спомени, писани десетки години по-късно, че то е и първото в световната авиация. Документи потвърждават, че бойният полет е бил разузнавателен, а в дневника за бойните действия на Аеропланното отделение събитието е отразено съвсем кратко.

Документи потвърждават също така, че първото българско бомбардиране на противников обект извършва екипажът на Джовани Сабели и майор Васил Златаров на 17 ноември 1912 година. По време на Първата световна война Таракчиев служи в Първо аеропланно отделение (1915 – 1918). След войната е началник на Аеропланното училище, а след това на Аеропланната работилница. Уволнява се през 1920 г. Умира на 24 април 1957 година в София.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени