FACEBOOK

Защо след 6 месеца държавата пак не е готова за К19

Повече от половин година след пълния локдаунд, няма никаква видимост страната ни да е по-подготвена за обещаната втора К19 криза. Напомняме, че през пролетта се твърдеше, че един от аргументите за пълното затваряне е именно “подготвяне на здравната система” за вълната, която ще дойде есента.

Сега обаче излиза, че в крайна сметка властите не се възползваха на скъпоструващата за икономиката почивка, за да направят каквото и да било.

„С колко е увеличен капацитетът на болниците?”, запита в тази връзка журналистът от Свободна Европа Полина Паунова. Според справка още през март-април интензивните легла бяха под 2000 и тогава от НОЩ твърдяха, че няма място за паника и ще има нови места.

„За шест месеца колко хиляди са тия интензивни легла, че при 149 случая (в интензивни отделения) в болниците няма места за прием?”, недоумява сега Паунова.

Защо се оказа, че много болници в страната нямат и достатъчно легла за пациенти с К19. Въпреки над половин година аванс тревожна се оказва ситуацията в Търговище, където няма никакви свободни места, в Бургас се наложи частни болници да разкрият легла за пациенти с корона, а К19-отделението на белодробната болница в Благоевград е заето 130%? Подобна е и картината в други населени места у нас.

„Защо, след като пролетта се твърдеше, че в училищата вирусът се разпространява най-агресивно, есента смело ги пуснаха? Защо пролетта хлопнахме съдилищата, а сега не?”, запита още тя. „По-малко вирус ли се разпространява в малки съдебни зали (например в спецсъда)?”, добави журналистът. Напомняме, че от сряда гимназии и ВУЗ-ове преминават на онлайн обучение, но в същото време учениците от 1 до 7 клас останаха да карат редона форма на обучение.

„Затварянето сега се случва плахо, без брифинги на премиера Бойко Борисов Защо? Да не би защото идват избори?”, запита риторично Паунова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени