FACEBOOK

Защо не сме като Полша и Унгария и защо еврорезолюцията е срещу властта, не против България?

Две пропагандни тези на властта учудващо лесно и безкритично проникват в медиите. Първата е, че Европарламентът приемал резолюция „срещу България”. Не, той просто фиксира проблемите, които този режим създаде в нашата страна. А слагането на знак за равенство между Борисов и България напомня на „държавата съм аз” на Луи XIV. Обаче не живеем в абсолютна монархия, нито преди 3 века. Водим се „демократична, правова и социална държава” по Конституция.

Текст от преамбюла, който проектът на ГЕРБ, апропо, зачерква от основния ни закон, в момента ремонтиран от Деси Атанасова - Тежката Артилерия, неуспелия актьор Тома Биков и плеймейтката – спецтанцьорка Елена Пешева от ВОЛЯ. Ето срещу тази власт е резолюцията на Европа. Както и 92,4% от българите според вчерашната социология на Алфа Рисърч (7,6% доверие в парламента, при 11% при Виденов; 12,6% доверие в кабинета Борисов 3, вече под Орешарски).

Втората пропаганда теза е: „какво толкова, властите в Полша и Унгария откога са в тази ситуация”. Дори не коментираме, че Орбан се яви на дебатите в Европарламента за липсата на законност при режима му. По-важното е, че ние не сме като Полша и Унгария в очите на ЕС и САЩ и е важно да го знаем всички. Защо?

Най-елементарното е, че тези държави са от една страна в сърцето на Съюза, а от друга са негова и на НАТО защита срещу Русия. От друга страна, и двете имат собствено мнение, каквото ние нямаме. Например, след седмица трябва да имаме не само внесен, а и гласуван план за евромилиардите от спецпрограмите. Нямаме!

Полша е една от най-големите по население и като пазар държави в ЕС. Тя влиза в няколко важни съюза. Единият е Вишеградската четворка, често разширяваща се до петица с Австрия, чиито ексколонии обединява. Другият е новоучредената от САЩ и лично от държавния секретар Помпео в началото на август Люблинска група, заедно с еврочлена Литва, с която Полша е била в една държава, и с Украйна. Към тройката в средносрочен план трябва да се влее и Беларус без Лукашенко – нещо като обединяване на някогашните полски земи от Балтийско до Черно море. Концепция, която Варшава гради точно век – от 1920 г.
Към тази група бройте за наблюдатели и съмишленици негласно и другите две прибалтийски членки на ЕС Латвия и Естония. Третият важен съюз с участието на Полша е на Северните държави, заедно с еврочленовете Дания , Швеция и Финландия, с НАТО-вска Норвегия плюс далечна Исландия. Това е най-богатият клуб в света, обединяващ най-проспериращите и най-социалните държави на цяла Европа.

И най-важното: Полша е най-верният съюзник на САЩ на Стария континент. Нейната роля винаги да разделя Германия от Русия е стратегически най-важна за американците, което се доказва и от преместването на войски от западния й съсед на нейна земя, и от инсталирането именно там на терминала за щатски втечнен газ. Това е основен приоритет на Тръмп и няма причини да не бъде главен за следващата администрация в Белия дом, независимо кой е президент.

Унгария не само е най-дейният член на споменатата вече Вишеградска четворка, но именно тя постепенно привлича към нея бившата метрополия Австрия, която пък е „сестра” на най-могъщия член на ЕС - Германия. Никога не може да бъде забравено, че само допреди век двете са в дуалистична монархия. Империята Австро – Унгария. Най-богатата в цяла Европа, обединяваща десетина нейни днешни държави. Унгария е също и мостът на ЕС към Русия, като нито една от двете страни не иска от нея прекъсване на връзките с другата.

България за почти 14 години в ЕС не успя да създаде нито една група, с която заедно да защитаваме интересите си и да печелим от това, както го правят другите в Източна Европа.
И по тази причина няма как да бъде важна, както Полша или Унгария. Това е положението, както казва Цвета Караянчева.
Какви биха могли да бъдат тези групи?

Дует с Румъния, с която без друго ни движат в пакет, но която значително изпревари по темпове на икономическо развитие, инвестиции и стандарт нашата страна. Просто тя работи.

Дует с Гърция, а това значи всъщност трио с нея и Кипър, с която имаме най-плътни отношения на Балканите и която би могла да ни научи на много неща по усвояването на еврофондовете например, където 2 месеца преди края на 7-годишния програмен период сме взели под половината от отделеното ни финансиране. Защото нямаме проекти и много се краде, което призна самият ни земеделски министър.

Православна четворка с Гърция, Кипър и Румъния: група, която има сходни интереси и би била не по-малко атрактивна за големите сили от Вишеградската четворка.

Разбира се, с външен министър като вицепремиера Екатерина Захариева и с 11-годишна липса на адекватен външнополитически съветник на премиера, „надежда всяка тука оставете”.

Борис Ангелов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени