FACEBOOK

Затягане на мерките от петък: Ангелов

„Разумът и сърцето ми казват да предприемем нови мерки от 27 ноември”, заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. Той предложи силно затягане на правилата за ограничаване на пандемията, но решението предстои да бъде взето от правителството. Удължава се срокът за на извънредното епидемиологично положение у нас с 4 месеца - до март 2021г.

Предвижда се затваряне на училища, търговски обекти, забрана на екскурзиите и тържествата. Засега не се планира ограничение в дейността на обществения транспорт.

Според Ангелов мерките трябва да доведат до резултати най-рано след две седмици. Ако проработят, може да бъдат отхлабени за Коледа.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата", каза здравният министър.

Предложих:

- Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месец, до края на месец март.

- Преустановяване на присъствените занятия в университети, училища, детски градини и ясли, както и всякакви извънкласни дейности.

- Преустановяване на колективни спортни мероприятия, конгреси, семинари, конкурси и частни организирани тържества

- Продължаване на забраната за посещения на дискотеки и барове

Броят на лицата, приети за лечение в болниците в България, е 5 950 в тежка и средно тежка форма на заболяване, съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 2000 са хоспитализираните лекари, съобщи директорът на "Пирогов" професор Асен Балтов.

Началникът на ВМА професор Венцислав Мутафчийски подчерта, че натискът върху болниците в системата на въоръжените сили е огромен, но той е такъв и при останалите болници.

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, няма да издържат лекарите ни, сестрите ни. Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг, каза още здравният министър.

Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата, добави той.

Длъжни сме да направим това усилие. Защото само живите хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина, ще спасят хиляди човешки животи. Ако мерките дадат резултат, за Коледа ще обмислим отхлабване. Искам да дадем на системата поне месец, каза още проф. Костадин Ангелов.

Виж видео ТУК!

- Преустановяване на работата на заведенията за хранене, кафета и т.н. Съответните могат да работят само за доставки по домовете.

- Затваряне на всички нехранителни магазини - молове и т.н.

- Забрана на всякакви вътрешни и външни екскурзии.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени