FACEBOOK

Закриха 48-ото НС с прощални декларации

“Краят на този парламент е бил очакван и предизвестен", заяви шефът на 48-ото НС Вежди Рашидов в последния ден на депутатите от този състав. "Аз знам, че в политиката посрещат с цветя и изпращат с камъни. Знам, че всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си, да потиснем страстите, да забравим за сметките и да помислим какво остава след нас", каза той и изрази надежда, че "утрото е по-мъдро от вечерта".

На финала на 48-ото НС партиите излязоха със заключителни декларации.  В последното си изказване от трибуната на парламента шефът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова напомни за  опита им да съставят редовно правителство начело с проф. Николай Габровски. "Липсваше достатъчно политическа смелост, за да се поеме отговорността за управлението на страната", каза Атанасова. Тя подчерта, че „без ГЕРБ няма изход от политическата криза”.

„Това НС ще остане като парламент на хартията, на промените в Изборния кодекс, с които се узакониха законовите злоупотреби“, заяви на свой ред лидерът на ПГ на ПП Андрей Гюров. „Предстои ни да посочим цели, да знаем къде отиваме и какви са стъпките за тях“, каза още той.

„Няма как да сме равнодушни с поредния неуспех да се реши политическата криза. Такава криза най-новата ни история не помни. В същото време можем да погледнем на тази криза като възможност да видим поуките и да направим правилния избор по пътя“, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„В началото на 48-то НС се дадоха заявки за постигането на консенсус - днес е добре всеки честно да оцени своите действия, дали е направил всичко, за да има кабинет. Гражданите искаха работещо правителство и това не успя, поради липсата на диалог, поради личните партийни интереси на депутатите“, каза още той.

Според лидера на Възраждане Костадин Костадинов определи предстоящите избори, като нов шанс за България. „Приветстваме възможността за пети поправителен изпит. Все пак това НС прие две знакови решения - предоговаряне на ПВУ в сектора Енергетика, както и ясното заставане зад националната кауза и защитата на българския народ в РСМ“, заяви той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова кризата в Украйна е една от причините за липса на диалог. „Вторият проблем, който ни противопостави, е разделението статукво-промяна, но някои не разбраха, че не може да си в 2 парламента и да казваш, че си промяна“, изтъкна тя.

“Политическите сили трябва да си дадат сметка, че страната се намира в момент, в който парламентарната република е суспендирана и оставена на трупчета", коментира на свой ред съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

А лидерът на най-малката ПГ в 48-то Български възход НС Стефан Янев,  коментира, че в този парламента е трябвало да бъде медиатор между разгневени младежи, които се бунтуват. „Трябва отговорност от депутатите, за да има сигурност, стабилност и солидарност за решаване на парламентарната криза, защото нямаме право да пилеем времето на хората“, подчерта той.

"Ето, че дойде края на 48-то НС. Приех решението да бъда председател, за да дадем спокойствие на обществото, но всички ние трябваше да се замислим дали рушим или съзидаваме", заключти Рашидов и удари последния звънец, което съвпадна с междусрочната ваканция на учениците.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени