FACEBOOK

Жители на Хитрино трябва да връщат пари за ремонти

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил е поискал жители на селото да връщат пари за ремонти. Причината е, че на къщите им, пострадали при взрива преди две години, първо е сложена нова дограма, а след това къщите са съборени, за да се построят нови, предаде Нова ТВ.

Мъж от Хитрино трябва да плати 3 406 лева или да върне дограмата - при това без никой да му е казвал, че е длъжен да я пази и съхранява. Междувременно домът му е съборен преди повече от година. Пред Нова ТВ собственикът на къщата Турхан Хасан каза, че не е имал разговор с кмета. „На 11 декември съм получил уведомление, че трябва да платя дограмата. През 2017 година аз бях определен за основен ремонт. Като дойде обаче комисия от София ме уведомиха, че къщата не става и не подлежи на ремонт, конструкцията на самата къща е заминала и съм за нова къща. Никой не ме е осведомил, че трябва да пазя сменената дограма. След като се върнах от работа, къщата беше съборена с дограмата. След два дни общинският кмет дойде на място и видя, че дограмата е унищожена. Тогава нищо не ми казаха”, обясни той.

72-годишната Йонка Делева, която трябва да върне 2150 лева за новата дограма заяви, че са й се обадили да свали дограмата. „Моят син търси фирми, повика фирмата, която сложи дограмата, но отказаха, защото община Хитрино не е платила. Намери друга фирма, плати повече пари и я свалиха. Дограмата изчезна. Ние мислим, че от кметството са я прибрали и в един момент от там ме известяват, че трябва да плащам иначе ще ме дадат на съдия изпълнител”, каза тя.

„Би трябвало и те да са заинтересовани в опазването на тази дограма. Впоследствие излиза, че е двойно финансиране и ние искаме или сумата, или дограмата да се върне”, каза кметът Нуридин Исмаил.

„Целта не е да ощетим лицата, защото и те и без това са пострадали много от инцидента. Към нас не трябва да връщат пари. Общината ще предприеме мерки, ако преценят да ги обезвъзмездят хората”, обясни Марина Сарадинова, изпълнителен директор на Фонд „Социална закрила”.

Източник: Сега


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени