FACEBOOK

Е-пропуски за хотели и транспорт в Турция със спецприложение

Българското външно министерство мълчи за информация, която е изключително важна за хилядите българи, които всяка седмица пътуват до Турция. Както и за многобройните туристи, които продължават да посещават за почивка курортите и да правят екскурзии до атракциите на югоизточната ни съседка.

Турските власти въведоха от 1 октомври нови ограничения, които разшириха използването на електронен код за проследяване на пациенти с COVID-19. Всеки получава и трябва да показва HES код, докато пътува в градския транспорт, при пристигане в хотели или други места за настаняване в цялата страна.

Името на мобилното приложение HES е съкращение от Hayat Eve Sığar (Животът се побира в къщи или по-добре преведено: Целият живот е вкъщи), разработено от Министерството на здравеопазването на комшиите. То генерира уникален код за всеки, който може да бъде изтеглен чрез апп-а.

Той удостоверява здравното състояние на потребителя, независимо дали лицето страда от коронавирус или не.

Кодът съществува от няколко месеца и досега беше задължителен за авиационния, влаковия и автобусния междуградски превоз, но от седмица вече е задължителен и за пътуване в градския транспорт в големите градове.

Апликацията контролира дали сте имали контакт с хора болни от коронавирус, докато сте били в обществени сгради или в транспортни средства.

Кодът е интегриран в електронни пропуски, използвани в масовия транспорт. За заразените с COVID-19 те ще останат прекъснати по време на периода на изолация в дома. Този ход цели да „залавя” нарушителите на карантината, които не са могли физически да бъдат проследени в движението им.

На хотелите също е забранено да приемат клиенти, които не могат да покажат своя HES код. В противен случай са затваряни за времето на една карантина в югоизточната ни съседка - 10 дни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени