FACEBOOK

Ето спешните мерки, Борисов: Радан

"Уважаеми г-н Премиер, Обръщам се към Вас по искане на стотици предприемачи, самоосигурени лица, български граждани и семейства, бизнес организации, с които имах разговори и срещи само през последните дни, с едно послание: Приложете спасителните икономически мерки, които прилага цяла Европа.

На първо място бих искал да Ви уверя, че мерките за социална дистанция и забавяне на разпространението на вируса, колкото и да са тежки за икономиката, срещат значително разбиране и подкрепа. За всички ни е ясно, че животът и здравето на българските граждани са абсолютна ценност, която не може да бъде нито измервана, нито сравнявана. В цяла Европа, тежката криза и трагичната съдба на мнозина наложиха почти пълен експертен и политически консенсус за нуждата от тези мерки.

Същевременно всички сме наясно, че тяхната икономическа цена за отделните граждани, семействата, дребните предприемачи, бизнеса и националната икономика е огромна, а в близка перспектива – и непосилна. Удържането на тези мерки изисква изцяло нова икономическа политика, както на национално ниво, така и за целия ЕС. Политика, която да не допусне страхът от заразата да прерасне в икономическа паника и отчаяние за бъдещето. През последните дни, институциите на ЕС се обединиха около безпрецедентни икономически мерки, които да дадат надежда и сигурност на гражданите на Европа.

Гласът на всички, които призовавахме за европейска солидарност, увеличен бюджет и общи гаранции за най-пострадалите от кризата, беше чут и в Европейския парламент, и в Комисията. Особено силен е нашият глас в семейството на ЕНП - традиционният представител на малкия бизнес, на семейните предприемачи, на свободните професии.

Днес, наред с консенсуса за здравната политика, е налице и консенсус за защита на гражданите от икономическите последици на кризата. Както правителствата на всички държави в ЕС, така и Европейската комисия и Европейската народна партия категорично заявяват, че: • Специална грижа трябва да бъде положена за малкия и семейния бизнес; • Подкрепата трябва да стигне до всички засегнати граждани и предприятия; • Самонаетите лица са отделна уязвима група, която трябва да бъде подпомогната; • Помощта на националните правителства и ЕС не може да се изчерпва само с кредити, а следва да включва преки парични помощи и освобождаване от данъчни тежести.

За постигане на тези цели, отделните държави обявяват спасителни планове между 10 и 30% от брутния си вътрешен продукт, а ЕС мобилизира кредитна програма от 2.77 трилиона евро, или 15% от съвкупния БВП на страните-членки за 2019г., като 100 млрд. е само първоначалната, спешна помощ за краткосрочна защита на работните места.

Тревогата, с която се обръщам към Вас, е че днес България не е част от този консенсус. Обявените от Вашето правителство мерки за защита на икономиката, бизнеса и домакинствата, поставят България в изолация от общите европейски политики. Те не отговарят на стандартите на ЕС нито по размер (при най-благосклонно изчисление те не достигат и 4% от БВП), нито по обхват:

• Мярката 60/40 вече се доказа като непостигаща заявените цели. Интересът на бизнеса към нея, дори след предложените корекции, ще остане незначителен, а съкращенията и болничните нарастват лавинообразно. Няма да повтарям множеството градивни критики, отправени както от опозицията в лицето на Обединение “Демократична България”, така и от работодателските организации.

Независимо от някои предложени подобрения, тази мярка е очевидно насочена към големия бизнес, и то само към сектори, слабо засегнати от кризата; • Мерки в защита на малкия и семейния бизнес, съобразно изискванията на Европейската комисия и политиката на ЕНП, изобщо не са предвидени; • Над 800 000 самонаети лица са изцяло пренебрегнати; • Туристическият бранш, и особено малките и семейни туристически фирми са обречени на фалит; • Завърналите се от страни в ЕС български граждани, които само за миналата година внесоха над 1 млрд. евро в българската икономика, не срещат никаква подкрепа; • Родителите, които останаха в домовете си за да отглеждат децата си и да предпазят своите възрастни роднини, остават незабелязани от правителството; • Много малки фирми продължават да имат неиздължени вземания към бюджета. Тази политика заплашва с всеобхватен фалит националната икономика.

Тя поражда страх и отчаяние, вместо да дава кураж и надежда в трудни времена. Недостатъчните мерки и арогантното поведение на ресорните министри уронват малкото доверие на гражданите и бизнеса в управлението и представляват непосредствена заплаха и за здравните мерки на кабинета и щаба.

И не на последно място, прилагането на икономическа политика в разрез с препоръките и изискванията на ЕС изправя държавата ни пред риска да остане извън обхвата на европейската солидарност и да не получи подкрепа, каквато ще получат други европейски държави. Допуснатите грешки са поправими. Но в сегашната ситуация само навременната помощ е помощ. Времето за промяна на политиката", пише евродепутатът Радан Кънев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени