FACEBOOK

Единственият проблем са хората, справяме се с К19 перфектно: Здравният министър

„Мерките срещу короната не получават нужното разбиране на гражданите”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния си седмичен брифинг.

Според него здравната система е подготвена, за да реагира адекватно на втората К19 вълна, но единствените проблеми, които имаме са неспазването на противоепидемичните изисквания от хората и заболяващите или напускащи медици.

„Продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите на хората“, възмути се още в началото министърът.

„Ако ме питате справя ли се здравната система, да, здравната система се справя, но ако продължим с неспазването на мерките и толерирането на мнение, че това е една лъжа, че няма К19, че мерките са измислени, за да пречат на хората, ако продължаваме да обясняваме как медиците са бяла мафия, ние ще загубим тези хора, а те са по местата си денонощно“, обърна се Ангелов към медиите.

"Много трудно се говори за мерки, когато обществото е толкова разделено", каза още той.

Същевременно на фона на министерските твърдения излезе новото проучване на близката до властта Тренд, от което стана ясно, че мнозинството българи се отнасят серизоно към мерките срещу К19. 82% у нас спазват физическа дистанция при общуването с хората, а само 14% - не. Задължителното носене на предпазни средства на обществени места среща най-голяма подкрепа. През ноември се отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят маски – 88% към 70% през месец април.

В брифинга участва и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който също изрази мнение, че гражданите неглижират ограниченията. Той заяви, че в момента България се намира в ситуация да вземе решение: „или спазваме мерките, или преминаваме към нови, много по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа, другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи".

От думите на здравния министър обаче се разбра, че нови ограничения едва ли ще има, напротив - поради голямото недоволство срещу зелените коридори за възрастни, те отново може да се преразгледат. На този фон България вече е на 3-то място по брой починали с К19 на 100 000 души в ЕС.
Ангелов изрази възмущение срещу критиките към т.нар. зелени коридори за пазаруване на възрастни хора в магазините, които бяха променяни два пъти в рамките на няколко дни миналата седмица. Той заяви, че в момента се умува по промяна на заповедта.

Министърът посочи, че е запознат с трагичния случай в Пловдив, при който двама пациенти починаха след хаос при приема им в новото К19 отделение в Университетската болница.

В отговор на въпроса кой ще носи вина, че заради здравната система умират пациенти, здравният министър заяви, че е готов винаги, сега и веднага да поеме политическата отговорност за това, ако такова действие ще реши проблема в здравеопазването.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени