FACEBOOK

Еврото ще вдигне цените, сече шефът на БНБ

Влизането на България в Банковия съюз и валутния механизъм, както и приемането на еврото, вещаят движение на цените. Тези процеси означават доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените, отсече управителят на БНБ Димитър Радев по БНТ. Той познава инфлацията отблизо като заместник-министър на финансите при Жан Виденов, макар кандидатурата и изборът му за шеф на националната банка да бяха направени от ГЕРБ с решаващите гласове на ДПС.

„Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в Еврозоната“, заяви още той.

„Влизането в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към Еврозоната. В началото на следващата година ще бъде направена задълбочена оценка на банките у нас (б.р. всъщност тя започна през ноември и ще приключи преди Нова година, но резултатите ще бъдат огласени през 2019 г., включени са най-големите 3 банки на пазара: Булбанк, ДСК и ОББ, двете най-големи български: ПИБ и ЦКБ и единствената, неминала стрес-тестовете от 2016 г. Инвестбанк, която не е третата най-голяма българска - №3 по големина у нас е ББР). В рамките на една година ще има яснота кога и как ще се присъединим към Банковия съюз”, обяви управителят на БНБ.

„Паричният режим няма да има инфлационни импулси НАД ЗДРАВОСЛОВНИТЕ РАВНИЩА(б.р. Радев не споделя какви нива според него са здравословни), както на тази първа стъпка Банковия съюз и валутния механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените. Основен фактор за цените в България ще бъдат международните цени. Ние сме отворена икономика и това е естествено.“

Радев обясни, че в едни по-дългосрочен период ще възникнат няколко големи европейски банки, които ще бъдат съпоставими като размер с големите американски и с банките в Азия, а като резултат от това, по-малките национални банки ще се оптимизират.

Гуверньорът потвърди, че предстои на нов цикъл на нарастване на лихвите, за което 19 минути пише от половин година, като този процес според него ще започне през втората половина на следващата година.

По думите на Димитър Радев се забелязват и ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план. Според Димитър Радев е трудно да се предвиди колко време ще продължи и какъв ще бъде размерът на забавения растеж, тъй като върху този процес влияние оказват политически и икономически фактори.

„Това показва, че ние ще навлезем в един икономически цикъл на не толкова добри икономически времена в сравнение с последните близо 10 години“, обясни той какви ще са последствията от това.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени