FACEBOOK

Държавата не успя да пусне грантовете за малки фирми

С фалстарт започна очакваната от десетки хиляди микро- и малки фирми схема за получаване на безвъзмездна помощ заради ефектите от коронавируса. Единствената засега в България процедура за предоставяне на безвъзмездна помощ (от 3 до 10 хил. лв.) трябваше да бъде отворена вчера, за което имаше няколко съобщения през миналия месец, но това така и не се случи, съобщава Капитал.

Но към 16:30 часа от управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", от чийто бюджет се дават 173 млн. лв. за грантовете, разпространиха официално становище за създалата се ситуация. В него се казва, че Поради високия обществен интерес, преди утвърждаване на пакета с документи за кандидатстване и официалното обявяване на процедурата, заинтересованите страни могат да се запознаят предварително с изискванията по процедурата. Конкретен ден за отварянето на схемата не е обявен, а се казва само, че това ще стане възможно най-скоро.

Забавеното пускане на процедурата и неяснотите в днешния ден предизвикаха голямо напрежение сред фирмите, тъй като всички те стоят от рано сутринта в готовност пред сайта на ИСУН и

чакат да подадат документи. Причината е, че класирането ще се извършва по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс по процедурата. Прогнозите са, че ще може да бъдат подпомогнати около 35 хил. фирми, като е възможно още в рамките на първия ден да бъдат подадени повече заявления. Това значи, че само най-подготвените кандидати ще имат шанс да получат подкрепа, въпреки че официално срокът за кандидатстване ще бъде до 30 дни след старта на процедурата.

Иначе кандидатстването ще се извършва изцяло електронно и при максимално облекчена административна процедура. Ще бъде необходимо попълването на основни данни, размер на исканото финансиране, както и фирмената банкова сметка. Всички данни само ще се декларират, а проверки ще се извършват по служебен път.

Минимален размер на безвъзмездната финансова помощ за дадена фирма е 3000 лева, а максималният - 10 000 лева. Грантът не може да надвишава или да е по-малко от 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г., което значи, че ще могат да кандидатства фирми с минимален годишен оборот 30 хил. лв. А тези с над 100 хил. ще получат максимум 10 хил. лв. помощ. Задължително изискване е юридическите лица или еднолични търговци да са с персонал до 50 души.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени