FACEBOOK

До 50% по-скъпа софра за Великден

1 кг. козунак - 32 лв. - гони агнешкото, 70% ще празнуват вкъщи

Празничната трапеза за Великден поскъпна от 30 до 50% за 1 г., пише Труд. В тази връзка над 70% от българите ще празнуват вкъщи вместо на хотел, ресторант или в чужбина.

Предстояия празник ни изпразва джобовете заради високите цени на всички хранителни стоки, които скочиха заради инфлацията.

Видимо по-скъпи ще са и яйцата, които ще боядисаме. Средната цена на 1 бр. в магазините е около 50 ст., при условие, че на едро се търгуват по 42 ст. През м.г. на борсите те са стрували 27 ст., докато в магазините - около 35 ст. за брой. Само за последната 1 г. цената им на едро се е увеличила с 55%.. Така само яйцата за празничната трапеза ще излязат 10-20 лева според това колко голяма е фамилията. Отделно трябва да броим боята, чиято цена започва от около 1 лев.

Поскъпването на яйцата за 2 г. на едро минава 155% - от 17 ст. за 1 бр. на 42 ст. за 1 бр. За да намалят разходите си дори жителите на големите градове прибегнаха до нетрадиционни методи. През последните месеци бе тенденция да се купуват кокошки-носачки.  По този начин производствената цена на едно яйце става от 5 до 8 пъти по-ниска от тази в магазина или средно по около 10 ст., в зависимост от използваните фуражи.

Да купиш хубав козунак от магазин или пекарна през последните години се превърна в истинско предизвикателство не само заради цената, но и заради факта, че повечето производители използват яйчен прах и химически подобрители и крайното изделие реално няма нищо общо с оригинала.  

Цената на сладкия великденски хляб варира от 8-12 лева във веригите до 32-42 лева за 1 кг. в столичните пекарни, които твърдят, че използват само натурални продукти.  В частните пекарни 1 кг. излиза колкото агнешкото - по 32 лева за кг. За да накарат потребителите да платят толкова, търговците предлагат все по-малки разфасовки - по 250, 300, 400 или 500 гр. Сметката показва, че ако си направите козунак у дома цената му ще е поне 14-16 лева за 1 кг.

Поне салатата е на почти същата цена като м.г. Краставиците на едро вървят от 3 до 3,80 лева за 1 кг., според това дали са вносни или оранжерийни, докато в магазините са с още 1 лев по скъпи. През м.г. цената им е варирала от 2,70 до 3,50 лв./кг на едро или с близо 1 лев по-малко в магазините. В същото време т.г. доматите са по-евтини спрямо предходната, така е цената се балансира. Кромид лукът обаче за 1 г. е поскъпнал двойно, а салатата с 10-20 ст.

Агнешкото месо ще ни струва средно по 30-35 лева за 1 кг. Цените са с около 30% на сто по-високи спрямо м.г. В големите вериги могат да бъдат намерени и мръвки на по 25 лева за 1 кг., както и такива на промоция от по около 18 лева за 1 кг., но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо, с по-ниско качество, обясниха производители.

Реално цената на агнешкото се увеличава близо 3 пъти от фермата до трапезата. Т.г. цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за 1 кг. Трябва да се има предвид обаче, че това е цената за цяло животно, а между 40 и 50 на сто от теглото е фира, тоест цената реално е почти двойно за чистото месо - по около 25 лева за 1 кг.

Нелегален внос има от РСМ. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лв., обясняват от бизнеса. Така нашите производители не са особено конкурентни на стопаните от съседните страни.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени