FACEBOOK

До 30% скок на здравните услуги

До 30% са поскъпнали здравните услуги у нас, като най-големи са увеличенията в очните клиники и при прегледите без направления при професори и доценти, предаде Труд. Според медиците причината са поскъпналите консумативи, наеми и медицински изделия, които здравната каса не плаща.

Най-евтиният платен преглед при лекар вече е 50 лв., а при професор без направление цената стига до 700 лв. Лазерните корекции на зрението, за които преди година се плащаха по 1500-2000 лв. на око, вече са по 3000 лв.

“Поскъпването на здравните услуги е с толкова, с колкото е поскъпнал животът. При здравните услуги дори има известно забавяне”, коментира пред Труд  Андрей Марков, зам.-шеф на асоциацията на частните болници. Той съобщи, че много българи предпочитат да търсят здравни услуги в чужбина. “За м.г. българите са пациенти №1 в Турция. Това достатъчно говори какво се случва с нашето здравеопазване. Болни продават земи, апартаменти, за да заминат. Големият ни проблем е лошото ни здравеопазване и още по-лошата му организация. Парите, които отделяме за здраве, не са много, но и не се разпределят правилно”, категоричен бе Марков.

Шефовете на няколко държавни болници в София признаха, че има поскъпване на определени медицински изделия, повечето от които не се плащат от НЗОК.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени