FACEBOOK

Доброто и ГЕРБ остават фатално равни: Тренд

Равен шанс за първите двама и общо 5 формации ще има в следващото 49-о НС, предрича последното проучване на Тренд. Новото изследване е в синхрон с предвижданията и на другите водещи агенции, според които първото място ще е силно оспорвано.

Седмица след старта на предизборната кампания коалицията на Доброто между Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) получава 26,5% електорална подкрепа и така разполага с преднина от 0,9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС - с 25,6%. Социолозите обаче прогнозират по-голям електорален потенциал за партията на Бойко Борисов и тя може да навакса покрай самия вот.

ДПС удържа третата позиция с 13,6% от гласуващите. Близо до Сараите остава Възраждане на Костадин Костадинов с доверие от 12,9%. И двете партии обаче могат да получат най-много допълнителна подкрепа от вота в чужбина, който не влиза в националната статистика.

БСП продължава да губи част от подкрепата си, оставайки пета със 7,5%. Главният и конкурент в лицето на новата коалиция Левицата! разполага с 3,5% сред гласуващите. Под прага с 3,6% е и Български възход (БВ) на бившия служебен премиер и военен министър Стефан Янев. 3,1% отиват за ИТН на Слави Трифонов.

Общо 5,1% посочват „не подкрепям никого“.

47% от заявяват, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 500 000 и 2 700 000.

Напомняме, че според различни прогнози вотът през април може да се окаже поредният халосен опит за формиране на редовен кабинет. Според всички социологически проучвания ситуацията в новия парламент ще бъде патова и някой едва ли може да разчита на стабилно коалиционно мнозинство. Сред политиците вече директно и дори публично се говори за нови избори 2 в 1 през есента, когато е редовният местен вот.

Основният проблем при този развой на събитията е, че това ще бъде много трудно от техническа гледна точка. През 2021 г. у нас вече имаше избори 2 в 1 – редовни за президентска двойка и предсрочни за 47-то НС, което беше значително по-лесно за осъществяване - само 2 списъка, при това само с машинен вот и с прости единични протоколи.

Сега ключовите битки ще бъдат в големите градове и най-вече в столицата. Местният там сам по себе си е сложен, тъй като в София, Пловдив и Варна има 3 вида бюлетини, а на някои места и по 4 вида – за кмет на града, за общински съвет, за районни кметове, а някъде и за местен кмет. В границата на тези градове има десетки села.

Всичко това трябва да се комбинира с парламентарния вот. Изпълнението дори не е толкова трудно за избирателите, колкото за членовете на комисиите. Ситуацията се усложнява от факта, че след последните поправки в ИК и решението на ЦИК ще има няколко вида протоколи, които ще отразяват отделно вота на хартия и на машина. Така в големите градове броят им може да надмине 10. Обработката на такъв обем протоколи със сигурност ще забави самото гласуване и резултатите от комисиите и националните, а резултатът отново може да се окаже сходен с този от април.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени