FACEBOOK

Димов с постоянна мярка задържане под стража

Прокуратурата обвини в умишлена безстопанственост Нено Димов. Това съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Ангел Колев. Както 19' написа първи още тази сутрин прокуратурата му поиска 72 часа задържане, тъй като може да повлияе на наказателното производство или извърши друго престъпление. Утре наблюдаващият прокурор ще му поиска постоянна мярка "задържане под стража".

Припомняме, че 19 минути още ноември писа, че Димов е главният виновник за водната криза в Перник и е утвърдил точенето на язовир Студена. Това стана видно от документ, на който личи подписа на вече бившия министър, изваден от Биволь.

"Действията по разследването касаят досъдебно производство е свързано с безстопанственост. Язовир Студена е държавна собственост и като такъв се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в Студена се докладва от ВИК Перник, които докладват на министъра на околната среда и Водите. ВИК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир Студена", каза говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева, предаде 24 часа.

"Установено е че министърът в разрез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван", добави тя.

"Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети - изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник", добави Милева.

"В хода на разследването, освен Студена - предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

"От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество "Юлен", добави той.

"Към момента привлечен е Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към Стомана Индъстри", каза наблюдаващият прокурор.

"Причинената щета е над 11 млн. лв, все още сурови цифри. Ако министърът бе изпълнил задълженията си и не бе отпускал този обем вода за промишлени нужди, язовир Студена щеше да има над 7 млн. литра вода - достатъчни да няма бедствено положение, няма доказателство за незаконно усвоен воден ресурс", добави той.

"Нено Димов задържан за 72 часа. Налице е опасност да извърши ново престъпление и да повлияе", каза Ангел Кънев.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени