FACEBOOK

Детската болница: заради каузата или заради поръчката

Премиерът реши, че детската болница в София, която съществува като доста масивно скеле на недовършения при соца проект, първо ще се събаря - една доста деликатна и скъпа работа, а после ще се строи наново. Всички, които следят темата си отдъхнаха с облекчение, но изненадващо за тях активистите продължават с исканията - сега вече и за нова процедура, за нова локация и т.н. Човек се пита, особено на 1 юни, за кауза ли става въпрос наистина или за нечии апетити да вземе голяма обществена поръчка и по възможност да я мултиплицира на няколко части, а плюс това да направи бизнес и с терен.

Понеже, ако внимателно слушаме активистите, те говорят преди всичко за сделки, не за деца и принципи, а най-малко пък за лекари, които всъщност правят една болница. Без тях дори и приказен палат няма никакъв смисъл. Нека да започнем отзад – напред. От терена, който незнайно защо не се харесва.

Групичка хора не искат сградата да бъде на същото място. На някого това може да се стори маловажен въпрос, но ако наистина се интересуваме от здравето, а не от бизнеса, всъщност той е супер съществен. Защо локацията е важна ли? Защото при соца на целия квартал между бул. И.Е.Гешов, тогава Д. Несторов, бул. П. Славейков, ул. Георги Софийски и бул. Витоша му казваха Медицинска академия. Там са събрани всички видове болници в едно каре - от инфекциозна до сърдечно - съдова и от АГ до Военна. Което осигурява бърза реакция при нужда от специалисти от едната в другата. На две крачки е и спешната болница Пирогов. Понеже това е едно от малкото добре планирани неща в София и в България изобщо, би било истинско кощунство нечии нездрави интереси за милиони да се обслужват за сметка на болните деца и да се търси друга локация.

Оказа се, че освен от вирусология, самолетостроене и опера, за което досега знаехме, плюс неизменния футбол, у нас всички са специалисти и по строеж на детски болници. Или поне за такива се представят в собствения си прочит на синдрома на Дънинг – Крюгер, който показва как некомпетентният човек няма възможност да осъзнае своята некомпетентност. Когато обаче тя е войнстваща и не ратува за друго, освен първо за оскъпяване на една поръчка, а после за провеждане на нова, след като номерът минава, нещата започват да стават твърде подозрителни.

Какво обаче сочат фактите? Както е известно, през последните 30 години страната ни не може да се похвали с особено много изградени големи здравни комплекси - не броим клиниките за пластична хирургия - те се множат, но са миниатюрни. Единици са строителните фирма, които имат капацитет като ноу-хау, персонал, техника, достатъчни и по количество, и по качество за подобна отговорност. Иначе желаещи със сигурност има много с цел да вземат едни пари. Но може ли да им бъде поверен толкова чувствителен обект като Детската болница?

Защо пишем, че не става дума за кауза, а за милиони по въпроса с кампанията за болницата? Не е само заради мераклиите да продават големи терени, далеч от здравното сърце на София в Медицинска академия. Пишем, защото цялата история започва, след като се разбира, че няма да има отделна поръчка за инженеринг за Детската болница. А той ще бъде включен в цялостната.

Това е добре за данъкоплатците, които спестяват време от административни процедури и пари за обекта - милиони. Не е добре обаче за онези, които са имали апетит за отпадналите пари. Те няма как да бъдат доволни, че спечелилата оферта е под прогнозната стойност и е най-изгодната представена. Става дума за 77,8 млн.лв. без ДДС. Или 750 евро на квадрат за проектиране, надзор и пълно изграждане на високотехнологична сграда с десетки специфични инсталации и изисквания. Във времената на коронавируса, нали всички вече сме епидемиолози, научихме например много за климатиците. Докато обикновените пропускат всякакви вируси, специалните за такъв обект филтрират над 99% от тях, включително такива с големината на Ковид19.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени