FACEBOOK

Депутатът Тачев контролира европроекти за 120 мн.лв. чрез консултантка?

Ето защо ГЕРБ губи от БСП в Плевен последните няколко избора, вкючително и на евровота, не е заради Цецка Цачева

Интересен казус за Лаура Кьовеши като главен прокурор на ЕС! Теодора Велинова, съпруга на бивш шофьор и охрана на Пашата, консултира и контролира множество европроекти, като се смята, че става въпрос за общо 120 млн.лв., който е под опеката на плевенския депутат от ГЕРБ Пламен Тачев, за когото ви разказахме покрай веригата му имоти в България и Гърция, многократно по-скъпа от апартаментите на Цветанов. Тя дори ходи на описани публично срещи с кметове в компанията на Пламен Тачев – наистина близкият на премиера още от 80-те години депутат от ГЕРБ, като и сама се представя за близка до министър-председателя.

Което пък кара не само ГЕРБ-овите, но и кметове, които не са от ГЕРБ да я допускат да подготвя процедурите за избор на изпълнител, понеже са наясно – един европроект няма как да мине без ОК от властта. И търговете се правят така, че на тях победителят да бъде предизвестен, както и отпадането на неудобни кандидати.

Освен водният цикъл на Плевен, откъдето е депутат Пламен Тачев – голям проект с 5 позиции и включва и Буковлък, Ясен и т.н., въпросната дама е изпълнител и на един нелош за 18 929 054, 03 лв. за пречиствателна станция в Айтос например, на поръчки в родния на Тачев Червен бряг, във Велинград, където пък се явява с депутата от ГЕРБ Иван Вълков, в Панагюрище, Монтана, Белоградчик, Бургас, Поморие, Долни дъбник, Мездра, Сопот и др.

В последната община Теодора Велинова изготвя критериите по процедурата за избор на управление на проект Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа, в която тя самата участва с фирмата Ер Джи консултинг ООД в консорциум, който спечели процедурата за управление на проекта за инженеринг, респективно за избор на изпълнител на проекта. Освен другите, „Велинова взема обществена поръчка чрез съпруга си в една от подбалканските общини, където кметът се води независим, но е повлиян от приказките за „Теодора-човека на премиера” и също там е уредил процедурата за подготовка на обществената поръчка за воден цикъл.
Тя от своя страна ще нареди консорциум, където ще бъдат посочени от нея хора, който да гарантира интереса на кмета и на нея. Говори се за сума от 5 млн.лв. комисионни. В знак на скрепената дружба кмета там е дал обществена поръчка за 1,5 млн.лв. за ремонт на ясли и детски градини на фирмата на съпруга на Велинова (конфликт на интереси)”, пише Афера.

Според медийни публикации, базирани на документи, даже една супер бедна община като Сърница поверява на приятелката търг за 5 млн.лв. за изграждане на водопровод, спечелен от нейни хора. Запознати твърдят, че Теодора Велинова се хвали, че „се отчита в партийната каса на ГЕРБ”. Схемата й действа й до днес.
Въпреки че още през 2013 г., в самия край на Борисов 1, Белоградчик сезира правоохранителните органи и започва разследване по поръчката за проект по прочутите Белоградчишки скали, както писа прв авторитетният Оффнюз. Спроде гражданската организация, която цитира, Велинова е направила процедурата така, че да се договори с три фирми, които да отговарят на условията и въпреки желанието на кмета да спечели една конкретна, печели фирма, близка до нея. Работата е за 1,8 млн. лв., а общата сума е за над 5 млн. лв. Според сигнал на местната гражданска организация злоупотребите са колосални и по начина на провеждане на процедурата и за дейностите, които ще се извършат, поради което има предадени материали в прокуратурата за дейността на Велинова.
От което нищо не последва!

След Борисов 1 идва Борисов 2, при който примерно Враца сключва договор за консултантски услуги с фирмата Ер Джи Консултинг, алармира местния парламент общинският съветник Борислав Банчев, който изказва възмущение и прави предупреждение за избора, направен от кмета Калин Каменов, близък на Цветан Цветанов. Градоначалникът потвърди, че общината има подписан договор с въпросната консултантска фирма, но не желае да коментира: „Много благодаря за предложението, аз обаче мисля да вдигна нивото на комуникация на днешната сесия. Да не робуваме на писания в медии, защото статии са писани срещу всеки един от нас. Смятам да спрем с това ниво, тъй като леко обиждаме днешното заседание и не смятам да продължавам по темата, която е меко казано несериозна“, заяви Каменов.

При Борисов 3 нещата градират до още по-високо ниво. Вече освен общините, на фирмата на Велинова започва да се доверява дори пряко правителството. На 27 юни 2018 г. самото Министерство на регионалното развитие и благоустройството сключва с нея чрез фирмата й договор за 400 000 лв. – малък за размаха й, но много полезен за демонстрация на положение и за имидж, както всеки може да провери в регистрите...
Ето защо ГЕРБ губи от БСП в Плевен последните няколко избора, вкючително и на евровота, не е заради Цецка Цачева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени