FACEBOOK

Двоен скок на безработицата

„Oт 750 на 1300 на ден се увеличиха регистрациите на безработни в рамките на миналата седмица - в петък те бяха 1301", съобщи социалният министър Деница Сачева пред bTV. Безработицата рязко тръгна нагоре в първата седмица, потвърди тя.

„Всичко е условно обаче, защото паралелно с освобождаването на хора, се увеличава и търсенето на работна ръка - много ресторанти например преминават към доставки и им трябват хора да ги изпълняват”, коментира министърът.

Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма Развитие на човешките ресурси да подпомогнем обезщетенията за безработица, увери социалният министър.

„Основната мярка тук е схемата, заложена в закона с мерките при извънредно положение”, спочи тя. Предвижда се фонд Безработица на Държавното обществено осигуряване да покрива 60% от заплатата на съответния служител, ако работодателят запази работното място и поеме останалата част от заплатата.

От Агенцията по заетостта пък направиха друг коментар пред БНР. "Няма съществени изменения в регистрираните безработни, работодателите все още не предприемат крайни решения да се освободят от така необходимите им кадри", заяви Кремена Калчева, шеф на дирекция в агенцията. През това време бюрата по труда работят в дистанционен режим.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени