FACEBOOK

Двоен налог на жилищата, 30% скок за старите коли от Горанов стават закон

Отпадането на 50% отстъпка от данъка за основно жилище, което ще доведе до удвояването му от 2019 г. и „до 30% скок” налога за колите над 15-годишна възраст, които са 65% или над 2,5 милиона в България по данни на КАТ – това са две от промените, които без обсъждане и разчети минаха набързо през Комисията по бюджет и финанси на парламента.

Само БСП не подкрепи промените, които влизат направо в пленарната зала на НС, пише Сега. Социалистите обещаха да внесат корекции в тях между първото и второто четене на закона, но шансът доводите им против да бъдат приети клонят към 0. Според шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова промените в облагането „нямат съществевно значение като сума”, а точността им тя определи с оригиналното „приблизително смятаме”.

Според финансовото министерство „не става въпрос за вдигане на данъците”. Хората на Владислав Горанов изчислили ефекта от по-високия налог за старите коли на 6 млн.лв, което прави невъзможно твърдението на Стоянова, че ставало въпрос за „6-7 лв. на автомобил”, т.е. за 20 млн.лв. Разликата в сумите е тройна и е ясен показател за ненаправени изобщо сметки.

Странно е защо всички мълчат по темата за корекциите в налога на жилищата. Ще се облагат и то в нарушение на закона за срок и печалбите над 100 лв. от тото и лотария. Както и по друга тема: в коалиционното споразумение и правителствената програма категорично е записано, че за целия мандат на кабинета – т.е. до май 2021 г. данъци няма да бъдат променяни и вдигани.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени