FACEBOOK

Данъчен използвал шефката на инспектората към МС за чадър над корупцията в НАП

Съпругът на Мария Томова събирал такса спокойствие от колегите си в приходната агенция, за да прикрива корупцията им

Данъчен служител на име Тончо Томов е събирал колегите си такса "спокойствие", възлизаща на 5000 лева седмично, като мотивирал действията си със съпружеската си връзка с шефката на Главния инспекторат към Министерския съвет Мария Томова, разкрива ПИК.

Томов гарантирал на колегите си, че ако седмично всеки от тях заделя по 100-200 лева, така че да формират сумата от 5000 лева, може да им пази гърба, благодарение на позицията на жена си Мария Томова, която е оглавила Главния инспектора към МС с протекциите и съдействието на Меглена Кунева по времето, когато тя беше вицепремиер във второто правителство на Бойко Борисов. Томов обяснявал, че така данъчните ще могат на спокойствие да си рекетират, когото намерят за добре. Не всички обаче били склонни да влязат в схемата и затова един от тях подал сигнал до ДАНС.

По „чиста случайност” при ареста на 20 служители от отдел Оперативен контрол в НАП, където работил самия Томов, него го нямало на работа.

Разработката по случая е от доста време, но в службите за сигурност се съмняват, че оттам може да е изтекла информация за готвената от тях акция към Томов, тъй като именно той не бил на работното си място в момента на влизането на БОП.

Арестът на данъчните от отдела на мъжа ѝ и разследването около корупционните схеми в него вероятно ще разплетат конците на обвързаности между Тончо Томов и Мария Томова и злоупотребата с влияние. Всъщност Томов се е оттеглил от ръководен пост в данъчния отдел Оперативен контрол именно за да избегне обвиненията в конфликт на интереси заради длъжността на жена си.

Ръководството на НАП не вижда никакъв друг начин да преодолее негативните явления в този отдел, освен да го закрие и да прехвърли задълженията му към други звена в агенцията. Преди това обаче и обвиняемите, и разследваните ще трябва да опишат корупционните схеми, в които са участвали, пред службите за сигурност.
В същото време данъчните готвят протест срещу разформироването на този отдел в цялата страна, което предвижда уволнението или преместването на около 300 души в други звена, но вероятно не са напълно запознати със случая, предизвикал крутите мерки спрямо тях.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени