FACEBOOK

ДПС опита да спъне Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ

Парламентарната антикорупционна комисия отхвърли всички опити на ДПС да въведе правила за избор на председател на Комисията за противодействие на конституцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с които да бъде осуетена кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков.

След излизането на Има такъв народ от управляващата коалиция миналата седмица, от Продължаваме промяната внесоха законопроект за противодействие на корупцията, който предвижда антикорупционна комисия с разследващи инспектори, които да поемат разследването на около 60 вида престъпления. В същото време премиерът Кирил Петков обяви, че вътрешният министър Бойко Рашков е номинацията на ПП за нов председател на комисията. Шефският пост в КПКОНПИ беше овакантен след оставката на Сотир Цацаров и сега тя се ръководи от заместника му Антон Славчев.

Опит да вкарат креативност в правилата направиха от ДПС, като поискаха кандидатите да не са били част от бившата Държавна сигурност, да не са на повече от 65 години (Рашков е на 67 г.), както и да представят удостоверение за психическа годност. Предложенията не бяха приети, както и не беше възприета идеята на Александър Несторов от движението, председателят на КПКОНПИ да се избира с 2/3 мнозинство в парламента.

В крайна сметка народните представители приеха, че номинации за председател на комисията да се внасят в 14-дневен срок от приемането на правилата в парламента, като предложенията трябва да съдържат мотиви, а в 7-дневен срок кандидатите представят концепция. След това ще бъдат изслушани в комисията, а накрая гласувани от депутатите в пленарната зала. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината гласове от присъстващите депутати. Ако нито един номиниран не събере такава подкрепа, тогава за избран се смята този, който е получил най-много гласове.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени