FACEBOOK

ДАНС: Възможни са проблеми в енергетиката, жп транспорта и оръжейния бизнес

15 чужденци са експулсирани от България заради съпричастност към терористична дейност

ДАНС се опасява от проблеми в енергетиката, жп транспорта и оръжейния бизнес. Това става ясно от годишния доклад на агенцията за 2018 г., пише вестник Сега.

Заплаха за енергетиката са високата междуфирмена задлъжнялост и увеличаващите се загуби на ключови държавни енергийни дружества, в т.ч. заради нарастващите разходи за въглеродни емисии. "Финансовите проблеми налагат ограничения в инвестиционните и ремонтни програми, което създава предпоставки за повишена аварийност на част от мощностите", предупреждават от ДАНС.

Повече от година 19’ предупреждава за проблемите в енергетиката, а сега тези опасения се потвърждават и от агенцията за национална сигурност.

Състоянието на отделни участъци и съоръжения от железопътната и пътната инфраструктура също продължава да създава рискове при транспортирането на пътници и товари. Предпоставки за инциденти създават и фиктивните технически прегледи на превозни средства и ограничените средства за поддръжка на подвижния състав.

ДАНС отчита, че през миналата година са спрени 16 съмнителни операции на стойност 16 млн. евро за срок от три/пет работни дни, а материалите по оперативните преписки са предоставени по компетентност на съответната прокуратура. По предварителна оценка, чрез схемите за данъчни измами, пресечени от ДАНС през 2018 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 119 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е неколкократно по-голям, твърдят от ДАНС. Допълнително, в рамките на проведените операции, са иззети финансови средства и материални активи на обща стойност над 20 млн. лв.

През 2018 г. България е експулсирала 15 чужди граждани, за които е имало доказателства, че са били съпричастни към терористична дейност. Въпреки това не е получавана информация за подготовка или осъществяване на терористична дейност на наша територия, за подготвяно нападение срещу български граждани, както и за изграждане на терористични структури на наша територия. Основната заплаха за страната остава международният тероризъм, като през 2018 г. рискът продължава да е свързан основно с действията на Ислямска държава и асоцииращите се с нейната идеология лица, дори и те да нямат конкретни връзки с терористичните организации.

От агенцията отбелязват, че в последната година се променят акцентите в екстремистката пропаганда, като все по-често се включват призиви за използване на токсини и патогени при терористичните атаки. Броят на завръщащите се чуждестранни бойци от конфликтни региони намалява, но те остават основен фактор за терористична заплаха. Поради съпричастност към терористична дейност, със заповед на председателя на ДАНС, са наложени принудителни административни мерки отнемане право на пребиваване, експулсиране и забрана за влизане в Република България на 15 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 3 лица.

За 2018 г. на 2 лица са наложени принудителни административни мерки и те са включени в списъка с нежеланите в България чужденци за срок от 10 години на основание придобити данни за съпричастност към чужди специални служби и дейност, насочена срещу националната сигурност на страната.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени