FACEBOOK

Оставка не стига за Порожанов, а съд

Поредното министерско кресло се освободи, на фона на имотен скандал, започнат от 19' с апартамента и декларацията на Румен Порожанов. Земеделският министър подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, който я прие.

В мотивите за решението си той посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката идва след започната от прокуратурата проверка за злоупотреби с евросредства в Държавен фонд Земеделие (ДФЗ ) от времето, когато Порожанов беше негов шеф. Фондът стана замесен в т. нар. Апартаментгейт, който впоследствие се разви не само до потенциални измами с апартаменти на преференциални цени, но и до злоупотреба с еврофондове във връзка със строежа на къщи за гости, които не са ползвани по предназначение.

Припомняме, че миналата седмица проверка на Антикорупция (КПКОНПИ) пък установи несъответствие и липси в подадената от Порожанов имуществена декларация за 2018 г. Това се наказва по чл. 313 от НК.
КПКОНПИ извърши проверка на всички декларирани данни и обстоятелства отминистъра, включително и за лицето (Веска Порожанова), с което той декларира, че се намира във „фактическо съжителство”, без да уточнява какво се има предвид с това.

Порожанов обаче е декларирал пред Комисията, че не желае да бъде публикувана информация относно „лицето”, с което се намира във фактическо съжителство и относно имуществото и доходите на това лице.
Сама по себе си хвърлената оставката е политически акт и реално не може да бъде край на казуса. Невярно подадената имуществена декларация е административно нарушение, а значи случаят трябва да бъде разгледан и санкционират от съда.

"Вече съм готов със заместник”, заяви Борисов в деня на оставката. „Не се тревожете, все още има кандидати за министри”, подчерта той. Само час след това Борисов предложи шефката на комисия по земеделието и храните Десислава Танева да заеме мястото на Порожанов. Самата тя вече е била земеделски министър по времето на Борисов 2. Тогава по данни на Р. Порожанов като шеф на ДФ Земеделие и ДАНС ЕС спря €160 млн. на България след одит по селска програма - на 16.04.2016г.

Напомняме, че Порожанов е седмият член на кабинета Борисов 3, който напуска поста си преждевременно и предложението за Танева показва, че кадровият резерв на ГЕРБ на практика е липсва. 19' има информация за експерти, отказали поста, както преди месец правосъдния, където министър по неволя стана Данаил Кирилов.
“Оставката дойде, след като поисках да бъде освободена зам.-шефката на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова преди 2 седмици, а се оказа, че тя още е на поста си”, посочи още Борисов.
Въпреки упрека на премиера, несменяем зам.-шеф на ДФЗ остава Атидже Алиева Вели, която в момента е кандидат №5 от евролистата на ДПС. Именно тя одобри еврофинансиране на къщи за 5 гости за над 1,5 млн. лв. за фамилията на лидера на Сараите Мустафа Карадайъ. Вели заема подобен пост, без ДПС да е официален член на управляващата коалиция.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени