FACEBOOK

Горанов е тестът за стария и бъдещия главен прокурор

Цацаров и Георгиев избират себе си или чадър над облаги за стотици хиляди лева

Сотир Цацаров е във финалната година на своя 7-летен мандат като главен прокурор, а най-големи шансове да го наследи има Пламен Георгиев, който оглавява КПКОНПИ. Двамата поеха пред цяла България ангажимента да проверят скандала по „безвъзмездно използвания” от финансовия министър Владислав Горанов огромен апартамент от 180 кв.м. в най-луксозния затворен комплекс в България ЕСТЕ. За тях това ще бъде истински тест, предвид факта, че цялото общество очаква с изострен интерес конкретните мерки, които ще бъдат взети. Едва ли ще приеме нулев резултат.

По закон, никой държавен служител няма право да иска, да получава или дори да му бъде само обещавана облага. Безвъзмездното използване на апартамент, а както се разбира – и на вила, е именно такава облага. И то в особено големи размери, тъй като по цените на самия комплекс ЕСТЕ наемът на квадратен метър там е 10 евро, т.е. – 1800 евро за 180 кв.м на месец. За 6 години, откакто Горанов декларира, че използва апартамента безвъзмездно, това са 253 000 лв. при курс на еврото, фиксиран на 1,95583 лв.
Няма оневиняване от факта, че Горанов може и да не е знаел, както твърди, че кръстникът му, който му е дал площта, не е негов роднина за закона. Незнанието не е оправдание.

Още повече, и апартаментът в ЕСТЕ, и вилата в Ярема дори не са на кръстника, а на неговата съпруга. Тя пък притежава и управлява действащи фирми, което веднага поставя финансовия министър в конфликт на интереси – той е отговорен за Националната агенция по приходите. Която, както личи от страницата на КПКОНПИ не е извършила проверки по декларациите от 2017 и 2018 г. на висшите служители, което странно съвпада с обявяването от Горанов и още над 500 висши служители на подобни скандални обстоятелства. Прокуратурата следва да провери налице ли е престъпно бездействие, кой и защо го е наредил и кой и защо не е осъществил дейността, с която е натоварен. В този смисъл интересно е да се провери защо наказателни ревизии, погазващи законовите процедури са изпращани на всички критици на финансовия министър.

В същото време високопоставени чиновници в НАП не са разследвани нито вътрешно, нито от другите органи, както за несъответствия на имущественото им състояние с техните доходи, така и по скандални случаи на ощетяване на хазната от тях. Такъв пример е случаят, за който 19 минути е сигнализирал прокуратурата с върнат по доказано несъществуваща сделка ДДС за 1,4 млн.лв. от НАП-София, описан в решение на Софийския административен съд, за което многократно сме писали. Странно е защо не се търси отговорност от ръководителя на териториалната дирекция. Логичен е въпросът – кой и защо осъществява чадър над директора?...

Но нека се върнем на случая Горанов, защото там има и други притеснителни факти.
Още по-утежняващо обстоятелство е, че апартаментът в ЕСТЕ е закупен под пазарната цена, което се доказва от факта, че съседният – само 60 кв.м. е закупен от семейството на кръстника с 50% по-висока стойност на квадрат за сина на Сариеви. Който, отново в конфликт на интереси, предвид безвъзмездното ползване, пък е назначен от Горанов като министър в Министерството на финансите през 2015 г. И не просто като чиновник, а като чиновник, който участва в комисиите по обществени поръчки. Това е очевидна предпоставка за влияние.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени