FACEBOOK

Гласуването за върховенството на закона в България става Ватерло за ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата сила в Европейския парламент, претърпя тежко поражение в четвъртък (8 октомври) заради резолюцията, осъждаща демократичното отстъпление и корупцията при управлението на българския премиер Бойко Борисов, и подкрепяща протестите с искане за оставката му.

ЕНП положи големи усилия за изменение на проекторезолюцията, като замени критичните си текстове с похвала за подкрепяната от нея партия на Борисов ГЕРБ и отклони критиките към президента Румен Радев, който подкрепя протестиращите.

Българите, които искат оставката на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, излязоха на улицата в четвъртък за 92 пореден ден.

Но всички разрушителни поправки, внесени от Роберта Мецола (Малта), ЕНП, бяха победени при гласуване в сряда, докато в четвъртък евродепутатите приеха резолюцията с 358 "за", 277 "против" и 56 "въздържали се".

В ЕНП имаше 30 дисиденти - 6 гласуваха за резолюцията, а 24 се въздържаха. Андрей Ковачев, шеф на групата на ГЕРБ в ЕНП, изрази съжаление за "злоупотребата" с Европейския парламент от левицата и Зелените в контекста на вътрешнополитическата битка в България, според него.

И обратно, евродепутатите социалисти от България, но също така и евродепутатът Радан Кънев, който представлява дясноцентристка сила, критикуваща Борисов, приветства изборите като триумф за европейските ценности и ясно послание, че ЕП чува притесненията на българските граждани относно корупцията и лошото управление по ГЕРБ. ЕНП политическа сила в европейската история, способна да спечели своите битки.

През последните дни обаче ЕНП загуби три пъти. Тя се противопостави на климатичната цел за 60% намаляване на емисиите до 2030 г., но целта бе одобрена от парламента. Забраната за неплатени стажове за младежта също срещна възражение от ЕНП, но беше приета от парламента.

Ето защо снощният вот може да се превърне във Ватерло (последната битка на Наполеон I, сложила край на управлението му като император на Франция) за ЕНП като най-голяма сила в ЕП.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени