FACEBOOK

Гешев пак подпали протестите с акцията си в МВР

Граждани влязоха в Съдебната палата

Нова вълна от гражданско недоволство си навлече прокуратурата с поредното си нахлуване в институциите. Протестите срещу обвинител №1 Иван Гешев се възстановиха с нова сила. Поводът е операцията на специализираната прокуратура срещу полицейски шефове. „Активността е от 2 дни, веднага след назначаването на комисия за разглеждането на сигналите за злоупотреба със СРС”, обяви шефът на МВР Бойко Рашков, в коментар за тараша във ведомството му.

Напомняме, че масовите протести от лятото и есента на 2020 г. също бяха провокирани от друга нечувана акция на държавното обвинение в Президентството, която по-ксъно беше обявена за незаконно от съда.

Както тогава, така и сега сред основните организатори на акциите се оказа Отровното трио. Арман Бабикян от Изправи се! Мутри, вън! покани във Фейсбук приятели пред Съдебната палата. "В 12 часа ще бъда там, за да чуя сирените за Ботев. Ще мълча за героя, но не за позора на Гешев. За кого ще вият после сирените ще решат гражданите!", написа той. Наред с гражданите и някои политици се отзоваха на поканата му . Така лидерът на Изправи се. БГ Мая Манолова се присъедини към протеста и също призова хората да дойдат. „Време е отново да излезем и да изкрещим слещу мутрите, че тяхното време изтече. Няма да допуснем прокуратурата да смачка със страх и репресии разследването срещу незаконното подслушване над политици, журналисти и граждани от предишната власт! Тяхното време изтече!”, заяви тя преди протеста.

Към призива се присъединиха и съпредседателите на на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов.
Любопитното е, че както през лятото на 2020 г., така и сега от БСП не излязоха с никаква реакция.

Акцията започна по план с минута мълчание в 12:00 часа, когато България се прекланя пред Ботев. Протестиращите граждани обаче влязоха в Съдебната палата и поискаха оставката на Гешев. Демонстрантите бяха спрени пред Главна прокуратура от служители на съдебната охрана.
Протестиращите поискаха Гешев да се срещне с тях, което така и не се случи.

За вечерта пък беше насрочен друг протест от 19:00 часа на гражданската инициатива Правосъдие за всеки под наслов Правосъдие без каскет. „Да се присъединим към акцията”, призова пък в социалната мрежа Ивайло Мирчев от Демократична България.

„Когато умира, змията хапе най-силно. Спецпрокуратурата е решила да сплаши новите шефове в МВР и е започнала да ги привиква и да прави обиски. Очевидно е, че това трябва да е знак срещу всички, които са готови да застанат срещу ОПГ-то на Борисов и Гешев в МВР - да се снишат и да кротуват. Това не трябва да бъде допускано”, написа той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени