FACEBOOK

Гардове на Борисов със 770 млн.лв. от жп поръчки с европари: Кьовеши ще разследва

Как фирми без всякакъв опит в жп строителството, но принадлежащи или управлявани от бодигардове на премиера Бойко Борисов спечелиха поръчки за 770 млн.лв. от Националната компания железопътна инфраструктура, разкри разследване на Медиапул, което със сигурност ще бъде продължено от Лаура Кьовеши, срещу която сега ще си обясните защо гласува България, за да не стане европрокурор по 2 причини.

Усвояват се по втория начин евросредства, а за подизпълнители се вземат румънци, вече разследвани за измами с еврофондове. Или испанци. Доста е странно защо големите фирми се задоволяват с ролята на подизпълнители на никому неизвестни и без всякакъв опит компании на бодигардове? Отговорът е ясен, а ето и примерите.

В края на юли беше пусната поръчка за 501 000 000 лв. с ДДС за модернизация скромната 24-километрова отсечка Костенец - Септември. Средствата по механизма Свързана Европа отиват при обединение с 65% в което участва Транс логистика ЕООД, а миноритарният дял е на испанска и румънска фирма на име Аркада - РАЗСЛЕДВАНА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОФОНДОВЕ през 2017 г.

Собственик на регистрираната в Плевен бг компания, сменила собствеността си няколко пъти, е бодигардът от Лом Тони Тодоров. Офисът на фирмата, надарена с ПОЛОВИН МИЛИАРД НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ е в апартамента, където живее в София. Откакто гардът е собственик, тя внезапно става подизпълнител на поръчки на Инфраструктурно строителство АД, създадена специално през 2007 г. за усвояване на европари по жп обекти, като големите обороти при нея настъпват през последните 3 години и особено през 2019 г., съвпадащи с кабинета Борисов 3.

Гардове са и собствениците на Инфраструктурно строителство АД - други охранители от Лом - Дарио Стоев и Васил Василев. Василев е от екипа на НСО, който охранява премиера Борисов. След края на първия му мандат, той напуска поста на бодигард в НСО и изведнъж става собственик на Инфраструктурно строителство АД. Преди това двамата със съдружника му имат фирмите ДВ Строй и ДВ имоти, кръстени на техните инициали.

След като печелят през 2019 г. няколко щедри държавни жп поръчки от Националната компания железопътна инфраструктура за общо 270 млн. лв., в началото на тази година бодигардовете изненадващо се оттеглят от фирмата си. Почти цялата сума се дължи на 1 поръчка от края на 2019 г. - модернизацията на 37 км жп от Оризово до Михайлово за 260 млн.лв., отново с еврофинансиране. Това става с консорциум отново с испанска фирма. А строителството още не е започнало близо година след договора, уточнява Медиапул.

Преди това същите двама гардове са спечелили през 2019 г. и реконструкцията на софийската гара Подуене - 3,19 млн. лв. Звучи смешно, но ПОДизпънител на бодигардовете е най-голямата бг строителна компания Главболгарстрой. Малко преди да продадат фирмата в началото на 2020 г., гардовете сключват допълнително споразумение с НКЖИ.

Въпреки новите собственици, фирмата остава на стария си адрес, а това е сграда на бодигарда от охраната на премиера Васил Василев. Там са и седалищата на фирмите на Самир Франсез, който заедно с Бойко Борисов е охранител на Тодор Живков в началото на 90-те години, а после двамата са съдружници във фирмата за сапун Прайхим до заемането от днешния министър - председател на поста главен секретар на МВР през есента на 2001 г.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени