FACEBOOK

Гардиън: Българският премиер може да бъде разследван за заплаха "да изгори" евродепутат

Български евродепутат поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж, който звучи като премиера на страната Бойко Борисов, обещавайки да я „изгори“, съобщава Гардиън.

Елена Йончева, бивша журналистка, която участва в кампания за разкриване на корупция в правителството, заяви, че държавният обвинител трябва да проучи седемминутния запис, чут от повече от милион българи, откакто е публикуван анонимно в YouTube и други социална медия.

Борисов постави под въпрос автентичността на лентата, която на пръв поглед изглежда записана през април. Тя бе определена от него като „дълбока фалшификация“, с изрязване на думи от негови изказвания.

Той каза, че няма да иска разследване, тъй като няма такова нещо като лоша реклама.

България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки.

Борисов, който по-рано беше бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков, беше министър-председател повече от 10 години, през които дясното му правителство се изправи пред поредица от корупционни скандали.

Съвсем неотдавна самият Борисов трябваше да отрече обвиненията за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник El Periodico съобщи, че каталунската полиция го разследва във връзка с къща в Барселона.

В записа, който изтече на 12 юни, се чува човек, който звучи като Борисов, който обсъжда партийния и правителствения бизнес, преди да предположи, че е готов да пожертва зам.- министъра на икономиката си Александър Манолев заради неотдавнашен скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, и ако може да покрай Манолев да "изгори Елена Йончева ”. По-късно Манолев беше обвинен по подозрение, че използва средства от ЕС, за да си построи имение.

Записът се появи малко преди снимки да бъдат изпратени до медиите, на които Борисов е заспал с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато.

Той призна, че снимката е негова, докато спи в резиденцията, но предположи, че

изображението на парите било наслагвано. Той обвини президента на България Румен Радев, политически конкурент, че е използвал дрон, за да го снима в спалнята. "Той е преминал линията", каза Борисов.

Радев отхвърли обвинението като фантазия.

Йончева, член на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента, заяви, че прокуратурата на България трябва да разследва лентата и снимките, но не е уверена, че подобно разследване ще бъде задълбочено.

Лентата е направена преди изборите за Европейски парламент, в които участва Йончева.

Йончева казва, че скандалът подчертава лошото състояние на управление в България. "Страхувам се: когато чуеш премиера да казва, че той ще те изгори, разбира се, имам страхове."

Тя добави: „Премиерът не е имал ясно изявление след излъчването му. Той направи дълга пресконференция. Една минута той казва, че това е неговият глас, после че е редактиран. Смятам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис.

„Чуваме в лентата да говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще разбие физиономията на собственика на компания. Искам да му разбия физиономията. Проблемът е, че не става въпрос за мен или една компания, а проблемът е как се управлява тази страна. "


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени