FACEBOOK

ГЕРБ управлява с 574 хил. гласа (9% от всички избиратели)

Пет партии влизат в ЕП, сочат данни на ЦИК, при обработени 95.20 на сто протоколи. Ниската избирателна активност осигури добри резултати за управляващите.

ГЕРБ печелят с 30.94% и получават 574 417 действителни гласа. Реалният израз на тази подкрепа представлява едва 9.04% от гласовете на всички имащи право на глас, тъй като избирателите са 6 355 633 български граждани (според последните редуцирани списъци на ЦИК). Това са реално крепящите властта - електорално дъно за партията, дебютирала на евровота преди 12 г.

На второ място е БСП с 24.24% и 450 005 гласа. Разликата между тях е 124 412 гласа, което се равнява на 6,7% на евровота. На фона на всички гласоподаватели е само 1.96%, каквато и беше прогнозната дистанция между двете партии по време на цялата кампания. Припомняме, че през последните два месеца повечето социологически агенции прогнозираха или такава разлика, или на моменти дори и предимство на БСП. Крайният резултат обаче се разминава с с тези данни, което се обяснява преди всичко с рекордно ниската избирателна активност.

Едва 28.8% (към 19 ч. в неделя) при 6.3 млн. официално измерени гласоподаватели. До урните отидоха само най-верните членове и симпатизанти, както и купеният и корпоративният вот определиха крайния резултат. Освен това, част от подкрепата за управляващите се дължи на държавната и общинската администрация.
Активното включване на премиера Бойко Борисов в последните дни на кампанията успя да намали негативите от мегаскандала Апартаментгейт. Преди изборите той беше многократно упрекван, че прави кампания с държавен ресурс по време на работни посещения в страната.

Третото място е за ДПС, което има 16.36% или 303 714 гласа. Очаква се Сараите да намалят представителството си в ЕП от 4 на 3 души, което е добър резултат предвид, че прогнозите има даваха шансове само за 2-ма евродепутати. Листата се води от председателя Мустафа Карадайъ, който се отказа от мандата си, а втори е Делян Пеевски. Трети е Илхан Кючюк. Според депутата от ДПС Йордан Цонев тепърва ще се решава дали Пеевски ще отиде да работи в Брюксел, тъй като това носи заплахата ДПС да бъде изключена от групата на либералите в Брюксел. Така освен Искра Михайлова, може в ЕП да влезе и скандалната Атидже Алиева - шефката на програмата Къщи за гости!

Подкрепата за ВМРО-БНД се оказа по-успешна от прогнозираното. Те получават 7.42% или 137 714 действителни гласа. По време на кампанията подкрепата за Воеводите не изглеждаше толкова голяма, колкото крайният резултат. Очаква се те да изпратят 1 или 2 свои представители в Брюксел. Демократична България (ДБ) все пак ще успее да вкара 1 депутат в ЕП. Коалицията печели 6.24% или 115 750 гласа. Веднага след тях се нарежда Воля с 3.60%. Следващи по резултат са: ИК за Десислава Иванчева с 1.58%, ИК за Минчо Христо Куминев с 1.19% и Патриоти за Валери Симеонов с 1.15%.

Така местата в Брюксел се разпределят съответно: 7 или 6 за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, вероятно 2 за ВМРО и 1 за ДБ.

В крайна сметка първите две политически сили увеличават присъствието си в ЕП. Сега ГЕРБ поучава 7 места в Брюксел при 6 през 2014г. БСП пък изпраща 5 свои евродепутати, вместо досегашните 4.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени