FACEBOOK

Възстановяват емблематични обекти в Борисовата градина

Подготвен проект за възстановяване в автентичния им вид на емблематични обекти в историческата част Борисовата градина бе представен в заседанието на Комисията по околна среда на СОС вчера. Предвиденото обновяване е със стриктно спазване на изискванията за статута на тази част на градината като паметник на градинско-парковото изкуство с национално значение. Обект на обновяване, предложено в проектното предложение е емблематичното езеро с лилиите, но освен това – ремонт на 28 хил. кв. м асфалтови алеи, които досега не са

ремонтирани, възстановяване на обществената тоалетна между читалнята на открито и “Маймунарника”, възстановяване на скулптурни украси и ключови елементи - чешмите с мече и пингвини и с маймунката, фигура на момиче, пластика на Орфей при лятната естрада, козлето при детската площадка и др. Важен елемент на обновяването е нова хидроизолация на водните площи в обхвата на проектното предложение, обновяване на алейното осветление, поливна система, ВиК мрежа, видеонаблюдение и други.

Подготвеното проектно предложение е заложено да се изпълнява поетапно, а за финансиране се кандидатства по Оперативна програма “Региони в растеж”. Общата индикативна стойност на проектното предложение е в размер близо 11, 776 млн. лв., от които малко над 8,8 млн. лв. с ДДС е безвъзмездна финансова помощ (75% от стойността на проекта) и 25 % от нея – над 2,9 млн. – собствено съфинансиране на Столичната община. Предстои представяне на допълнителна информация в Комисията за етапността на изпълнение, графична част на проектното предложение и други.

След обновяването и възстановяването на розариума с 2000 рози и фонтана през 2019 г., с този проект Столичната община полага усилия за осигуряване на необходимото финансиране за обновяване на един от любимите паркове на хиляди софиянци и гости на града и съхраняването в автентичен вид на историческата част на Борисова градина.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени