FACEBOOK

Вземаме само 3 ракети за F-16, които нямаме

Без дебати НС одобри окончателно купуването на снаряди за нашите изтребители, които ги имаме само на хартия. Става въпрос за символичните 3 броя ракети  "въздух-въздух" Sidewinder, които са предназначени за самолетите F-16. Напомняме, че според прогнозите ще се наложи да чакаме общо 8-те американски машини близо 10 г., а съответно придобивката просто ще стои на склад.

Цената, на която депутатите приеха да купим ракетите от американското правителство е 670 000 долара. Общо 106 народни представители гласуваха - "за" бяха 79, "против" нямаше, а 27 гласуваха "въздържал се".

По този начин депутатите приеха изменения в международния договор със САЩ чрез Писмо за предлагане и приемане на оферта, което предвижда за сметка на останали неизразходвани средства по договора след възлагане на всички поръчки по отделните линии да се придобият още 3 броя Sidewinder AIM 9Х Block II ракети, контейнер и резервни части за тях.

Преди месец външният министър Теодора Генчовска обяви, че България е купила общо 15 ракети Sidewinder от САЩ за 8 изтребителя F-16 и още ги чакаме.

Не е ясно защо сега купуваме само 3 снаряда, тъй като при подобни сделки обикновено се поръчват десетократно по-големи количества. Не се разбира и защо покупката се извършва, когато нямаме машини, на които да тестваме или прилагаме в действие ракетите.

Одобреният от НС договор не включва увеличаване на финансовите задължения за българската държава, но дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, свързани с изпълнение на договора по придобиване на многоцелеви изтребител.

Договорът дори няма да бъде обнародван в Държавен вестник. От страна на американското правителство е отправено искане подписаното писмо за предлагане и приемане на оферта да се третира като съдържащо контролирана некласифицирана информация, която не би следвало да става публично достояние.

AIM-9 Sidewinder, или Air Intercept Missile, е ракета “въздух-въздух” с малък обсег , която е на въоръжение във ВМС на САЩ от 1956 г. и впоследствие е приета от ВВС на САЩ през далечната 1964 г.

Припомняме, че през 2019 г. Борисов 3 плати 1,3 млрд. долара или около 2,2 млрд. лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на 8 самолета. Още преди кризата в Украйна пък от американската фирма Локхийд Мартин потвърдиха официално, че ще има забавяне на поръчката.


“Доставката на новите изтребители F-16 ще закъснее и то не с малко”, обяви преди месеци президентът Румен Радев. „Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. Въвежда рискове България да загуби въздушния си суверенитет“, предупреди тогава държавният глава.

“Mеждувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС”, констатира той в края март.Егор Глазунов

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени