FACEBOOK

Вечният ремонт на Витиня рязко поскъпна

50 млн. лв. ще струва кърпенето на тунел в посока София, пише Клуб Z. При оптимистична прогноза Витиня трябва да бъде готово до средата на 2020 г., което означава, че цялостната реконструкция ще е отнела почти 5 години.

През това време тунелът работи на 50% от капацитета си, ставайки причина за километрични задръствания. Ремонтните работи са дело на вечния фаворит на управляващите - държавната компания Автомагистрали, известна с тайното разпределение на 3,3 млрд.лв.

От АПИ съобщиха, че укрепването на тръбата в посока столицата най-накрая ще започне. Припомняме, че тръбaтa в пocoкa oт Coфия зa Вaрнa бeшe рeмoнтирaнa прeз 2017 г. и струваше 22 млн. лв. Ремонтът на целия тунел обаче пък започна година преди това.
Тогава министърът на регионалното развитие и благоустройството и сегашен зам.-министър Николай Ненков обяви, че частта в посока София ще стане само за 2 месеца, защото този тунел бил в доста по-добро състояние.

Сега се оказва, че той не просто не е в по-добро състояние, а и че ще струва повече от двойно на първата тръба. Вместо два месеца, реконструкцията му ще трае доста по-дълго. Общо ремонтът ще отнеме близо 5 г. и ще глътне 72 млн. лв.
Припомняме, че изпълнителят Автомагистрали даже не участва в процедури по обществени поръчки, а печели по един член от ЗОП, който позволява на властта да възлага такива дейности на държавни компании, ако работата трябва да се свърши без забавяния (каквито явно са налице). В закона няма и ограничение на стойността на договорите.
Припомняме, че така в рамките само за 1 г. компанията получи над 3,3 млрд. лв. без търг. Повечето от тях са за АМ Хемус. АПИ вече подписа 3 контракта с отметка Изключение от ЗОП. 2 от тях тях са чрез т.нар. вътрешно (in-house) възлагане т.е. без конкурс.

В същото време няма никакъв надзор за това как Автомагистрали харчи парите и използва ли подизпълнители. Напомняме, че в края на 2018г. тогава депутатът от БСП Елена Йончева алармира, че спечелилото държавното дружество няма капацитет за поетия ангажимент по АМ Хемус. От АПИ сами потвърдиха, че компанията не функционира още от времето на Тройната коалиция и няма нито един договор с подизпълнители. При липса на собствен ресурс, очевидно се подразбира оскъпяване на проектите е финансирани с публични средства.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени