FACEBOOK

ВМРО сезира ВАС, че Касимова-Моасе няма 5 г. уседналост

От ВМРО внесоха жалба до Върховния административен съд (ВАС) с настояване да отнеме регистрацията на кандидата за вицепрезидент Мария Хиндова Касимова-Моасе (с президент Лозан Панов), тъй като не е живяла в България през последните 5 години.

Воеводите виждат нарушение на чл. 93, ал.2 и чл. 94 от Конституцията. Според чл. 93 (2), "за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 г., който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните 5 г. в страната".

Поводът за сезирането на ВАС за кандидатурата на Мария Касимова-Моасе били нейни интервюта, в които тя казала, че не живее в страната от 2015 г. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като "1/3", с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон, мотивират се воеводите.

От ВМРО се позовават на тълкувателно конретно решение на КС 2000 г. за това, че кандидатът трябва да е живял последните 5 г. в страната.

"Вицепрезидентът се избира едновременно и в една листа с президента при условията и по реда за избиране на президент", пишат те и допълват, че всеки кандидат за президент, респективно вицепрезидент, трябва да попълни Декларация по образец.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени