FACEBOOK

Бюджетът ощетява най-уязвимите: Мая

“Tова е бюджет, който бетонира и увеличава неравенствата и удря най-уязвимите”, заяви лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова в свое видеообръщение във Фейсбук, в коментар за държавното обществено осигуряване.

“И двете крайни тези, които се чуха в парламента са неверни. Бюджетът нито е най-социалният в историята, нито е изключително разточителен и помпащ инфлацията”, подчерта тя, опровергавайки думите на Корнелия Нинова.

„Отново най-ударени са пенсионерите, които на фона на растящата инфлация ще получат увеличение от едва 6,1% - швейцарското правило», посочи Манолова.

По изчисления на Изправи се.БГ дори по швейцарското правило  те би следвало да получат увеличение от 8,1%, но и в двата случая този вариант не стига до реалната инфлация. От там подчертаха също, че обсъждането така не засегна и поправяне на гафа с невключване на увеличенията на пенсиите през 2017 г., 2018 г., и 2019 г..

„Следващата група, която беше ударена от този бюджет са хората с увреждания. Те получиха по 15 лв. по-малко за януари и февруари в сравнение с декември дори след компенсациите. Т.е. бяха излъгани от социалния министър”, напомни Манолова.

Лидерът на Изправи се.БГ посочи дребните земеделски производители като друга група, която ще бъде ощетена от този бюджет. Причината за това е увеличаването на минималния осигурителен доход за тях от 420 лв. на 710 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени