FACEBOOK

Бунт за заплати при Работодателя на годината

Държавата, чрез своята Агенция по заетостта, обяви немската фирма за авточасти Костал за „Работодател на годината”.

Това означава, че тя би следвало да бъде най-коректната, най-социално ангажираната, най-доброто място за работа. Оказва се обаче, че откриването на завода й миналата година от премиера, вицепремиера и бившия президент явно е било единствената причина за отличието. Защо ли?

Ами работниците на завода протестират за заплати. Пред входа на предприятието са се събрали около 100 души или почти всички заети на смята, съобщава регионалното издание Виделина“.
Работниците са били „прибрани” от ръководството, твърди медията. Директорът Атанас Апостолов ги заплашил, че действията им се незаконни, което всъщност не е вярно. Първоначално планът на протестиращите бил стачката да бъде подкрепена и от работници в следващите смени, но не са допуснати.

Според изданието недоволните от своите възнаграждения работници са имали разговори с управителя на дружеството Йоахим Грабовски, като им е било обяснено, че е незаконно да спират производството. Виделина съобщава още, че недоволните служители са започнали събиране на подписи от желаещите да подкрепят стачните действия, като за няколко часа се събрали около 230 имена. Намеренията на протестиращите са днес да спрат производствените линии.

Покрай стачката директорът е уверил работниците, че ще има постепенно повишаване на заплатите, но за целта трябвало да се намали бракът, който в момента бил висок. Бракът се дължи на лошата политика на фирмата, се казва в материал по темата на друго регионално издание – PZDNES. Фирмата не ценяла достатъчно своите кадри и това водело до голямо текучество.

„Като вие напуснете, ще дойдат нови“, бил лайтмотивът на ръководството, което не полагало никакви усилия, за да задържи качествените хора, с които разполага, твърди изданието.

PZDNES припомня, че фабриката на Костал край Пазарджик е открита на 1 август миналата година в присъствието на премиера Бойко Борисов и на бившия президент Росен Плевнелиев.

Инвестицията е на стойност 32 милиона лева. Компанията е отличена от класация на Агенцията по заетостта като „Работодател на годината“ в областта. Филиали на компанията има още в София и Смолян. „Немците дойдоха, а няма работници“, заявява Борисов при рязането на лентичка миналата година.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени