FACEBOOK

Бронзовата къща се оказва въдица за управляващите

Експеримент дали въпреки нежеланието на обществото може да му бъде наложен проект на съвременно изкуство в най-чувствителната част на градската среда – сърцето на европейска столица. Като нещо такова определи целия процес около своята Бронзова къща авторът Пламен ДеяноФ, както роденият в бг провинцията австриец държи да се изписва името му.

Това става ясно от дълго видео, което той е разпространил в мрежата, но известният ни творец Петко Дурмана направи достояние на гилдията и на нас, а 19 минути изгледа протяжното филмче. То показва дискусия от тази пролет във Виена, като има грижливо са направени субтитри на български език. Дразнителят разказва с насмешка как е успял да оплете цялото ни общество да обърне внимание на творбата му.

Майтапът е дори, когато обяснява как му хрумнало да я оприличи на Хрельовата кула в Рилския манастир, без изобщо да я е имал предвид. И как управляващите му се хванали на въдиците. Той специално благодари на „единствения готин човек” – дипломат от австрийското посолство, чиято поява да лобира за проекта пред институциите ни те сами решавали да приемат като австрийска намеса и поради това веднага склонявали на нея.

Деяноф разказва как управляващите сами са му давали съвети как да заобикаля „елегантно” наложителните обществени и гилдийни дискусии, които се налагат преди реализацията на всеки проект, особено на главното за България място.

Той напоително представя кадри от историята, за да се види колко важна е позицията на бившия мавзолей, който според него е бутнат през 1990 г., което не отговаря на истината, както и някои други негови твърдения в забавната му сказка във Виена.
Той дава и пример как е направил от нищо – нещо и дори туристическа атракция, като трябвало да открие изложба в Париж, а тя била в ателието му в Берлин, но хиляди хора прииждали и си плащали по 3 евро вход, за да гледат какво би следвало да бъде изложено във френската столица, а то било общо – взето нищо.

Авторът на Бронзовата къща започна на 4 юни изнасянето на модулите за инсталацията от площадката, където бяха струпани един месец по-рано. По думите на художника пред Площад Славейков фундаментът ще се сглобява на друго място и след това обратно ще бъде доставен там, където отдавна вече трябваше да се издига.

Напомняме, че кметът на София Йорданка Фандъкова винаги е била противник на идеята, което още преди решението за поставяне на Къщата 19 минути писа, но тя беше наложена от видни познавачи в Столичния общински съвет. При това въпреки предупрежденията на скулптори и архитекти от различни поколения и течения, че нещото е направено така, че не може да се закрепи, понеже не отговаря на никакви изисквания. Макар и с минимална площ от 25 кв.м то затрудни изпълнителите. Данъкоплатецът даде поне 60 000 лв. до момента за т.нар. Бронзова къща.


.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени